Förflytta dig till innehållet

Hamlet är vårens storsatsning på Åbo stadsteater

Arkiv

Arkiv

Åbo stadsteater, stadsteatern (halvrenoverad)


Hamlet sattes senast upp på Åbo stadsteater 1948. Nu, 70 år senare, görs pjäsen på nytt och den här gången i regi av Paavo Westerberg.
– Tiderna förändras, men mänsklighetens kärna gör det inte. Makt, hämnd och morallöshet var aktuella ämnen både på Shakespeares 1600-tal och i dag, med tanke på alla nyhetsrubriker om förblindade ledare, våldsdåd, psykisk ohälsa och mänskligt orsakad förödelse världen över, skriver teatern i ett pressmedelande.
– Det intressanta i Hamlet är maktstrukturerna. Pjäsens makabra, men samtidigt mänskliga värld behandlar med ett modernt grepp maktens olika uttryck, såsom politisk, sexuell och könsbetingad makt samt föräldrars makt över sina barn, berättar regissören Westerberg.
Berättelsen ackompanjeras av symfonimusik komponerad av Sanna Salmenkallio och framförd av Åbo filharmoniska orkester.
I rollerna ses Jussi Nikkilä som Hamlet, Eero Aho som Claudius, Kirsi Tarvainen som Gertrude, Carl-Kristian Rundman som Polonius, Pia Andersson som Ofelia, Markus Järvenpää som Laertes och Severi Saarinen som Horatio.
Hamlet har premiär på Åbo stadsteaters stora scen den 15 februari 2019. Biljettförsäljningen öppnades i går. Från och med november kommer Teaterbron att dekoreras enligt Hamlettema, med belysning och musik.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter