Förflytta dig till innehållet

Hamburgarkungen vill rena vatten och odla fisk

MILJÖTEKNIK. – Det är vattenrening och fiskodling som jag jobbat hårt med de senaste åren, säger Heikki Salmela. ÅU-Foto


– När vi för trettio år sedan installerade en värmepump på vår grillkiosk på Trätorget tyckte många det var en tokig idé.
Det säger Heikki Salmela, grundare av Hesburger, Finlands största snabbmatskedja. Beslutet handlade inte bara om miljötänk, utan om det att miljövänliga lösningar överlag är kloka för företag.
– Vi borde slopa skatten på arbete och företagsskatten, och istället höja miljöskatterna. Det är det enda sättet att driva utvecklingen, för det är alltför billigt att smutsa ned.
Hesburgerkedjan återvinner redan i praktiken allt, påpekar Salmela.
– Till och med det frityrfett vi har använt driver nu någon fartygsmaskin.

ÅLMALAR. Fiskodlingen i Clewers lokaler i östra Åbo utgår från ett slutet system med vattenrening. ÅU-Foto


Salmela förknippas av de flesta med snabbmatskedjan Hesburger. Hans liv har ändå i flera år kretsat kring mycket annat. Det är därför vi träffas på Clewer på Biolinjen i östra Åbo. Företaget, ett dotterbolag till koncernföretaget Salmela-Yhtiöt, har i flera år utvecklat biologisk vattenreningsteknik.
– Jag skymtar ljus i tunneln för flera projekt. Snart öppnas en anläggning i Riga i Lettland, säger Salmela,
Clewer har tidigare levererat anläggningar till bland annat Algeriet och slutit licensavtal med ett företag i Mexiko.
På hemmaplan har det varit motigare. Salmela är en skarp kritiker av bestämmelserna för avloppsvatten och sedimenteringstekniken.
– Tyvärr prioriterar myndigeheterna en teknik som vi inte anser att uppfyller bestämmelsernas gränsvärden. Myndigheternas lösningar gör det också svårare för oss att komma in på marknaden.
Clewers reningsteknik fungerar också för fiskodling, eftersom den möjliggör slutna fiskodlingsanläggningar.
– Det här är en stor sak. Fisk är på många sätt den bästa och miljövänligaste proteinkällan. Inget som är skadligt för miljön kommer ut från de här anläggningarna, säger Salmela, och demonstrerar bassängerna i Clewers lokaler.
Hundratals ålmalar simmar runt i dessa bassänger. De minsta är bara ett par centimeter långa, det största fyrtio centimeter.
Ålmalarna, vars smak lär påminna om sik, har faktiskt redan varit till salu i lokala mataffärer.
– Vår idé är att bygga fiskodlingsanläggningar i hela världen. Vem som helst som har vatten och pengar kan satsa på det här. Vi står för tekniken och kunnandet.
Det finns också ett lokalt projekt: Målet är öppna en fiskodlingsanläggning i det gamla vattenreningsverket i Rauvola i S:t Karins.
Clewers satsningar på de snabbväxande ålmalarna har också fått stöd av Europeiska havs- och fiskerifonden.
ÅU-foto

REFORMER. – Vi borde slopa skatten på arbete och företagsskatten, och istället höja miljöskatterna. Det är det enda sättet att driva utvecklingen, för det är alltför billigt att smutsa ned, säger Heikki Salmela. ÅU-Foto


Heikki Salmela säger sig uppleva en stark känsla av lycka. Hans två söner sköter Hesburgerkedjan och barnbarnen är också intresserade av familjeföretaget. Framgången skulle inte heller varit möjlig utan alla anställda i Finland och utomlands.
– Vi är alla intresserade av samma saker och jag får som 71-åring fortfarande arbeta. Det blir minst tio timmar varje dag, men jag behöver inte längre sköta ritualer och rutiner, utan kan vara med och inspirera och utveckla.
Orsaken till att Hesburger klarade sig är att bolaget alltid siktade på att vara tekniskt bättre än de andra, säger Salmela.
– Att lägga in en biff mellan bröd känns kanske som något enkelt, men då vi har kontroll över hela produktionskedjan, så är det inte lätt att kopiera vårt koncept.
Målet att vara bäst gäller för koncernens alla företag, säger Salmela, och nämner teknikföretaget Gurulogic, med över hundra egna patent.
Åldern ställer ändå vissa krav på individnivå, medger Salmela.
– Vi jobbade som galningar de första tjugo åren. Vi var lediga bara julafton och juldagen. Jag var nog en jävel med mig själv.
Utan hustrun Kirsti, som jobbade lika mycket, hade framgångarna inte varit möjliga, säger Salmela. För tre år sedan insåg han ändå att det behövs en förändring.
– Jag tittade mig i spegeln och sade ”nu ska du ha tid för dig själv”.
I samma veva råkade han läsa en artikel om snabbmat gör folk feta.
– Då beslutade jag att jag ska äta endast på Hesburger en tid.
Salmelas läkare protesterade, men då han också satsade på motion, gav det hela snabbt resultat i form av en viktminskning på tio kilo. På tre år magrade Salmela trettio kilo.
– Jag har upphört med välfärdsmedicinerna för kolesterol och diabetes. Det här är ett bevis för att snabbmat i sig självt inte gör folk feta, anser Salmela.

BARNDOMSMILJÖ. Heikki Salmela tillbringade sin barndom i det här trähuset på Allégatan i Åbo. Foto: Privat


De dagliga motionsrundorna har också fått en annan funktion.
– Det är den bästa tiden att fundera. Jag lyssnar ofta på radioprogram om politik.
När Salmela sedan kommer hem blir det ofta en Facebookuppdatering eller en tweet. Hans konton i sociala medier är fulla av näringspolitiska kommentarer.
– Samhället försöker klämma in alla i samma form. Vi bygger ett alltför färdigt samhälle, där individens ansvar i stor utsträckning har delegerats till tjänstemän. Det begränsar individen och den vägen också företagsamheten.
Nokia skapade en hallucination om toppkunnande, men Finland exporterar för mycket råvaror och för lite förädlade produkter, säger Salmela.
– Vår export består till stor del av björkklabbar och cellulosa, men ändå tror vi att vi att vi är något slags världsproffs.
Grundskolan är strålande men kunde vara bättre på att få unga att inse möjligheterna som företagare, säger Salmela. Den nuvarande utbildningsnivån är tillräcklig – det behövs annat, anser han.
– Grundskolan borde erbjuda de unga bättre förutsättningar och insikt i vad de vill studera efter skolan. Möjligheter till inlärning i arbere borde också förbättras.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter