Håll skärgården ren: Nu har Finland fått 100 rena stränder

Pressbild/Håll skärgården ren

Föreningen Håll Skärgården Ren (HSR) uppger att den uppnått målet för sin kampanj Snygg Beach.

Målet var att ge det 100-åriga Finland 100 rena stränder. Nu har det uppnåtts och hittills har 102 stränder städats runtom i Finland, meddelar HSR.

Den nordligaste talkostranden finns i Kalajoki, den sydligaste i Hangö.

Strandstädningskampanjen ordnades i år för fjärde gången.

Den startade i april med ”Strändernas städvåg” i samarbete med Åbo och Helsingfors och deras Östersjöutmaning. Veckan avslutades med det nordiska evenemanget Nordic Coastal Clean-up Day som spred talkoarbetet ända till Island.

Förra veckan kulminerade Snygg Beach med en supervecka då stränderna städades inför hösten i samarbete med olika aktörer, konstaterar HSR.

Föreningen huvudsamarbetspartner Wärtsilä ordnade då talkon i Åbo, Helsingfors och Vasa.

– Att kampanjens mål nåddes var en verkligt god nyhet. Samarbetet med olika partner har gett kampanjen och förebyggandet av nedskräpning positiv synlighet både i Finland och i Norden. Det är tack vare alla de hundratals aktiva frivilliga som deltagit i Snygg Beach som målet har uppnåtts, säger projektchefen Anna von Zweygbergk.

Under kampanjens gång samlas också information om skräpet som på stränderna med hjälp av en blankett på kampanjens webbplats. Det slutliga resultatet för i år offentliggörs i början av 2018

Men HSR uppger redan nu att skräpet som hittats på stränderna motsvarar resultaten från de senaste åren.

– Av det skräp som samlats in under de tidigare kampanjerna har cirka 70 procent varit plast och fimpar. Uppskattningsvis 80 procent av skräpet på stränderna härstammar från land. Vi hoppas att Snygg Beach förutom sin funktion som konkret städevenemang också ska öppna allmänhetens ögon. Var och en kan genom sitt eget agerande påverka nedskräpningen av vattendragen, säger von Zweygbergk.

Kampanjen fortsätter. Vem som helst kan delta genom att städa på en valfri strand. Anvisningar finns på snyggbeach.fi

LÄS OCKSÅ:

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*