Uppdaterad: Mechkan har häktats och erkänt dåden

Abderrahman Mechkah deltog i häktningsförhandlingarna via videolänk från ÅUCS. Han biträds av advokat Kaarle Gummerus. Foto: Kim Lund

Den huvudmisstänkte, Abderrahman Mechkah, har häktats misstänkt för två mord och 8 mordförsök begångna i terroristiskt syfte.  Han har erkänt att han begått dåden, men huruvida han visar ånger eller om han har varit del av ett större terrornätverk uppger kriminalkommissarie Olli Töyräs vid Centralkriminalpolisen.

Polisen har också beslagtagit två knivar som användes vid fredagens attack. Det har också gjorts rättsmedicinska undersökningar på Mechkah för att få fram om han har varit påverkad då han utförde dåden.

Kriminalkommissarie Olli Töyräs omringas av journalister efter att häktningsbeslutet offentliggörs. foto: Kim Lund

Resultaten av undersökningarna ges inte offentlighet. Töyrös säger inte heller om Mechkah har haft kopplingar till någon internationell terrorrtorganisation, det är frågor som utreds, säger Töyräs.

Åtal ska väckas senast den 28 februari.

Senare på dagen begärs de fyra marockner som har varit anhållna också häktade.

Tre av dem misstänks för samma brott som Mechkah, det vill säga två mord och åtta mordförsök begångna  i terroristiskt syfte.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM ÅBOATTACKEN

 

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*