Hakkarainen överklagar inte domen för hets mot folkgrupp

Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen dömdes på onsdagen för hets mot folkgrupp. I bakgrunden Sampo Terho, ordförande i Sannfinländarnas riksdagsgrupp. Lehtikuva

Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen (Sannf) tänker inte överklaga domen för hets mot folkgrupp han fick i Mellersta Finlands tingsrätt på onsdagen.

– Jag betalar böterna och går vidare i livet, säger Hakkarainen i ett pressmeddelande.

Den sannfinländska riksdagsgruppen tar ställning till domen i början av februari, då riksdagen återvänder från julpaus.

En dom mot en gruppmedlem är en allvarlig sak som måste behandlas i riksdagsgruppen, säger gruppordförande Sampo Terho.

Det är gruppsammanträdet som fattar beslut om eventuella disciplinära åtgärder. Terho säger att han i det här skedet inte kan ställning till hur gruppen kommer att reagera på domen och hur eventuella åtgärder kunde se ut.

– Vi informerar om saken den 2 november då vi hållit det första sammanträet efter pausen, säger Terho.

Mellersta Finlans tingsrätt dömde Hakkarainen att betala dagsböter motsvarande 1 160 euro. Dessutom bestämde rätten att Facebookinlägget måste raderas.

Rättegången handlade om en Facebookuppdatering Hakkarainen gjorde i juli. Där skrev han bland annat att ”alla muslimer är inte terrorister men alla terrorister är muslimer”.

Försvaret bestred åtalet och hävdade att Hakkarainen inte ens känt till att det finns en lagparagraf av det här slaget.

Tingsrätten nappade inte. I stället konstaterades att eftersom bland annat sannfinländska Jussi Halla-aho tidigare dömts för samma brott måste Hakkarainen ha vetat att hans gärning var straffbar.

Högsta domstolen dömde Halla-aho för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid 2012.

Dessutom betonade tingsrätten i sin dom att okunskap om lagen överlag inte är någon grund som gör en straffbar gärning tillåten.

Rätten beaktade dessutom Hakkarainens position som riksdagsledamot, det vill säga medlem i det lagstiftande organet.

Året efter domen mot Halla-aho lämnade bland andra han och Hakkarainen in ett lagförslag om att ändra på paragrafen.

I lagförslaget 2013 krävde en grupp sannfinländska riksdagsledamöter att paragrafen ska ändras så att det endast skulle vara straffbart att hota med brottslig gärning och uppvigla till ett sådant hot.

I lagförslaget, som inte var framgångsrikt, hävdade man bland annat att den nuvarande lagen förhindrar ”en meningsfull och realistisk invandringsdebatt”.

Hakkarainen till FNB: Jag kände till paragrafen

I ett telefonsamtal med FNB efter onsdagens dom medgav Hakkarainen att han varit medveten om paragrafen.

Han säger att han ändå inte trodde att hans skriverier bröt mot lagen.

Samtalet bröts innan FNB hann ställa Hakkarainen följdfrågor om försvarets argument i rätten, som stred mot det Hakkarainen sade i telefonen.

FNB har inte lyckats nå Hakkarainen på nytt.

Enligt lagen ska man dömas för hets mot folkgrupp om man sprider information, åsikter eller andra meddelanden där en grupp hotas, förtalas eller smädas på grund av ras, hudfärg, härstamning, nationellt eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, sexuell läggning eller funktionsnedsättning eller på grunder som är jämförbara med de nämnda grunderna.

Paragrafen finns i strafflagens 11:e kapitel om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Domen mot Hakkarainen kom för ett Facebookinlägg där han smädade muslimer. Hakkarainen skrev bland annat att ”alla muslimer är inte terrorister men alla terrorister är muslimer”.  (FNB)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*