Hackade Hakkarainen i sten?

I tingsrätten i Jyväskylä. Teuvo Hakkarainen, Sannf, med sitt rättegångsbiträde Antti Kauronen, tv. Lehtikuva

Det är ingen slump att Teuvo Hakkarainen bär en varm stickad tröja när han ska in i rättssalen i Mellersta Finlands tingsrätt och det är nog inte för att han fryser.
Tröjan fungerar som ett budskap till väljare och sympatisörer. Han har klätt sig en stickad tröja som i stickmönstervärlden kallas för en riddartröja.

Den här ”riddaren” har dragit sin lans för något som inte bara är starkt invandrarkritiskt och främlingsfientligt, utan som enligt domen från i onsdags är smädande och förtalande, och som faller inom ramen för hets mot folkgrupp.
Men oj, det kunde ju inte lagstiftaren, riksdagsmannen Hakkarainen veta.
Han hade enligt sitt försvar inte varit medveten om att det fanns en sådan paragraf i strafflagen. Och hade han vetat hade han förstås inte uttryckt sig så där förtalande.

Nu råkade det sig inte bättre än att riksdagsman Hakkarainen, tillsammans med bland andra ”riddaren” från samma här, partikollegan Jussi Halla-Aho, tidigare hade försökt ändra på just den här lagparagrafen.

Och så ofta som den paragrafen aktualiserats uttryckligen på grund av sådant som sannfinländska politiker har uttalat borde dess formuleringar snart sitta i det sannfinländska minnet lika bra som texten till Vårt land.

I rätten hette det att Hakkarainen hade blivit medveten om paragrafen hets mot folkgrupp först i det skedet då Jussi Halla-Aho dömts för brottet. Det var 2012 Högsta domstolen dömde Jussi Halla-aho för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid.
Medan det Facebook-inlägg Hakkarainen nu dömdes för skrevs i somras.

Hur den här logiken går ihop kunde inte ens Hakkarainen förklara då han hade svarade i telefonen i går, efter domen.
Han medgav då till Finska notisbyråns journalist att visst hade han känt till lagens formulering, men det var också allt – sen bröts samtalet av någon anledning.

Det Hakkarainen med kolleger ville i sitt lagförslag 2013 var att paragrafen ska ändras så att det endast skulle vara straffbart att hota med brottslig gärning och uppvigla till sådana hot.

Den här kåren vars riddarmantlar verkar höra hemma i Tolkiens Mordor tyckte alltså att man ska få kränka och förtala andra folkgrupper hur mycket som helst, men att det inte ska vara brottsligt innan man hotar att utsätta gruppen för våld.
De fick inte igenom sitt förslag.

Och hur det nu kom sig lyckades Hakkarainen bryta mot både och med sitt Facebookinlägg. Han dömdes för hets mot folkgrupp och för att framföra hot, eftersom han också hade skrivit att alla muslimer borde avlägsnas från landet.

Tidningen Keskisuomalainen har publicerat en kort videointervju med Hakkarainen innan han ska in i rättssalen. Redaktören frågar om han har ångrat vad han skrev men får inget svar, frågan upprepas och Hakkarainen svarar att han är en oskyldig man. Det sker ju trafikförseelser ibland, säger Hakkarainen sedan och kallar hela processen för clowneri.

Att en riksdagsman tycker att på gällande lag grundade juridiska processer är som skådespel för folket borde få folk att ifrågasätta riksdagsmannen, inte processen.

Men den här mannen vet vad han gör när han kör mot rött – det är sådana gånger en del av hans väljare står vid vägrenen och applåderar.
Han väljer också smart nog att vara närvarande vid sitt försvar, men håller sig undan när domen läses upp.

Att höra tingsrättens domare säga att en riksdagsman borde veta bättre kan väl vara lite tungt, till och med för en sådan sågarbetare som rättegångsbiträdet förklarade att Hakkarainen är.

Rättegångsbiträdet ska (enligt finska FNB) under försvaret ha sagt: ”I riksdagen sitter många lärda med en akademisk slutexamen, det är en helt annan sak om de säger något, medan Hakkarainen är en sågarbetare som bara tolkar sina väljares känslor”.

Man kan förstå om tingsrätten ansåg att också en riksdagsman måste påminnas om att lagen är lika för  alla. Och man kan förstå att den dömda inte visade sig just då.
Enligt Keskisuomalainen skulle han till sågen. Kanske han den här gången högg i sten.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*