UPPDATERAD :Gullkrona blir gästhamn igen

Gullkrona är en av pärlorna i Åbolands skärgård. Nu ska hamnen öppna igen. ÅU-foto

Största delen av ön Gullkrona i Nagu södra skärgård har sålts till paret Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta.

Affären omfattar så gott som hela ön med undantag av några fastigheter på öns östra och södra sida.

I affären ingår också några mindre öar runt Gullkrona samt de befintliga byggnaderna och anläggningarna på fastigheten. Den sammanlagda arealen är 72,16 hektar. Köpesumman är 2,3 miljoner euro. Paret äger sedan tidigare också Quidja gård i Pargas.

Herlin och Kankaanrinta gifte sig på Gullkrona och genom köpet ville de försäkra sig om att hamnen kan fortsätta sin verksamhet också i framtiden.

– Vi köpte Gullkrona av kärlek för Östersjön och skärgårdskulturen. Hamnen kommer att öppna för båtgäster igen tidigast år 2018, säger Herlin i ett kort pressmeddelande.

Ilkka Herlin. ÅU-foto

Ilkka Herlin och Saara Kankaanrinta har engagerat sig i miljöarbetet kring Östersjön och bland annat grundat Baltic Sea Action Group – en stiftelse som arbetar för en renare Östersjö.
På Quidja gård jobbar paret för att göra gården till en Östersjö- och kilmatvänlig pilotgård med ett ekologiskt jordbruk.

Ilkka Herlin är huvudägare och styrelseordförande i börsbolaget Cargotec.

Det var i augusti 2008 som familjen Eriksson på Gullkrona upphörde med gästhamnsverksamheten efter att dottern  insjuknat i MS.

Familjen ska nu flytta till Pargas.

Uppdaterad klockan 14.25 med noggrannare uppgifter om affären.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*