Gravida i Åbo får vaccin mot influensa

Gravida kvinnor är den viktigaste målgruppen för influensavaccin, skriver Tammerfors universitet i ett pressmeddelande. För mamman och det ofödda barnet kan influensa till och med vara livshotande.

För att motverka det krävs ett effektivt vaccin, som inte bara skyddar mamman utan också barnet. På Tammerfors universitet undersöks hur väl motståndskraften i två olika vacciner sprider sig från mamman till barnet.

Gravida kvinnor kan nu delta i undersökningen, och får då ett influensavaccin mellan 20:e och 32:a graviditetsveckan. Det är i det skedet som det är mest troligt att vaccinet också skyddar barnet.

Undersökningen görs i Åbo, Esbo, Träskända, Tammerfors, Åbo, Björneborg, Karleby, Seinäjoki och Uleåborg.

Sedan 2012 rekommenderar Världshälsoorganisationen att gravida kvinnor vaccineras mot influensa, men i Finland är vaccineringsgraden bara kring 40 procent.

– Enligt Världshälsoorganisationen är gravida kvinnor den viktigaste målgruppen för influensavacciner. Det här är en utmärkt chans att skydda sig själv och sitt barn, menar professor Timo Vesikari på Tammerfors universitet.

Säsongsinfluensa är en allvarlig sjukdom för gravida kvinnor och kräver ofta sjukhusvård. Influensavaccin som tagits under graviditeten minskar märkbart risken för missfall och prematurer.

Mer information om undersökningen hittas här: www.rokotetutkimus.fi.

Fredrik Häggman

ÅU-foto

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*