Den 1 oktober 2015 har det gått ett år sedan det senast var läkartjänster lediganslagna till Kimitoöns hälsocentral. På grund av läkarsituationen stänger man nu Dalsbruks hälsostation inte bara på fredagar utan också på måndagar.
Maria Wallin sade nyligen på Yles webbsida att ingen hyresläkarfirma hade läkare att hyra ut till Kimitoöns hälsocentral. Det är lögn. Man har inte ens frågat ordentligt av alla firmor.
En gång frågade man en läkare om två veckor mitt i värsta semestersäsongen, men bara en vecka på förhand. Ingen har sådana reserver att man så där bara har en läkare till hands för ett par veckor mitt i semestersäsongen.
Varför? Jag hittar inte någon annan orsak än en fortsatt medveten nedkörning av Dalsbruks hälsostation.
I år har Dalsbruk haft en läkare 3–4 dagar per vecka. Fortsatt 2–3 dagar per vecka. Ofta på onsdagar, när skärgårdsborna har busstransportmöjlighet till Dalsbruk har där inte varit någon läkare.

Eero Kitinoja ansåg i sitt konsultarbete att 55 procent av Kimitoöns kommuninvånare stöder sig på Dalsbruks hälsostation och 45 procent på Kimito hälsostation. Varför accepterar man då denna nedkörning? Borde servicen inte vara ”nära dig”, som partiet med nyckelpigan har använt som sin valslogan?
Hur går det med Kitinojas konsultarbete och hur ser kommunens beslutsfattande ut i förhållande till det? Tror att hela arbetet finns i skräpkorgen…
Omsorgsnämndens ordförande Niklas Guseff skyllde under kommunens budgetseminarium den 30 september 2015 läkarbristen på mig. Jag har inte hindrat någon från att söka jobb vid hälsocentralen. Felet måste finnas i ledningen av hälsocentralen och dess försumlighet/inkompetens. Och nyckelpigepartiets överskylande av detta. Kimitoöns hälsocentrals ledarskaps rykte har dock spritts långt bland läkarna, och det är inte något att skryta med.
Hyresläkarna har kostat kommunen cirka 10 000 €/läkare/månad, alltså 10 000–30 000/mån beroende på hyresläkarsituationen. Misstänker att ”pensionärsläkarna” (båda jobbar 2 dagar/vecka) inte heller arbetar på ”normlön”.
Omsorgsnämnden har hur många som helst ställen att spara pengar på. Kan inte kommentera alla här, utom ett.
Det beror på att jag inte har sett nämndernas budgetförslag ännu. Röntgen i Hangö hälsocentral är öppen 3 dagar i veckan (2 på sommaren). Vanliga röntgenundersökningar gör man cirka 2 500/år där. Vid Kimitoöns hälsocentrals röntgen gör man cirka 2 000 röntgenundersökningar per år. Man kan helt lugnt ändra röntgenskötartjänsten till en halvdagstjänst, där finns inte tillräckligt arbete för mera.
Förnyelsen av Kimitoöns röntgen har också väckt munterhet bland röntgenspecialister. ”Det var värst vad rik kommunen är” har varit en vanlig kommentar. Den huvudsakliga nyttan av den nya maskinen i förhållande till den gamla har varit att den nya sparar lite av röntgenskötarens tid. En heltidsröntgenskötare hade nog haft den tiden…
Jag tar inte ställning till valet av kommundirektör till Kimitoön. Jag önskar bara att vår nya kommundirektör kommer med lite vett och sans till det här vettlösa slöseriet.
Önskar alla en fin höst! Även skärgården behöver sin service.

Jukka Kemppi
Specialläkare i allmän medicin
Dalsbruk

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*