Glöm nyckelknippan – snart låser du upp dörren med telefonen eller klockan


På bilden Ovikus batteridrivna dörröppnare som aktiveras med bluetooth. Iloqs senaste lås använder däremot NFC, närfältskommunikation, och energi från telefonen. Anna Back/SPT
Nyckelknippan i fickan är snart historia, om man tror de nya låsmakarna.
På onsdagen lanserade bolaget i samarbete med mobiloperatören Elisa batteridrivna lås som vem som helst ska kunna installera på ett existerande lås.
Lösningen ska underlätta vardagen för dem som till exempel har släktingar på besök, en städerska varannan tisdag eller barn som ofta glömmer nyckeln.
Oviku för även diskussioner med Helsingfors stad om att installera låsen till exempel i idrottsanläggningar, där många olika personer från olika föreningar behöver komma in kvällstid.

Vd Tomi Ek lovar fler låslösningar inom de närmaste åren. Anna Back/SPT
Hur ställer sig försäkringsbolagen till att man kan öppna dörren med digitala nycklar som enkelt kan delas till vem som helst, Tomi Ek?
– Vi har varit i kontakt med Finansbranschens centralförbund som tyckte att loggen är en bra egenskap. I dag kan man inte ens veta om folk haft sin dörr låst när det varit inbrott, men det kan man se med vårt lås.
Ek vill poängtera att det går väldigt snabbt att radera en digital nyckel ifall en telefon blir stulen. Ifall allas telefoner försvinner kan man fabriksåterställa boxen genom att trycka på en knapp.
Han har själv fyra barn, och de äldre har slutat ta med sig nyckel efter att de installerade boxen.
– Av någon konstig orsak glömmer de aldrig att ta med sig telefonen.
Sikte på Sverige
Enligt Ek finns det många möjligheter i framtiden, bland annat när de så kallade elektroniska simkorten blir vanligare. Då kan man till exempel tänka sig att öppna dörren med sin klocka.
– Allt går att programmera om det finns efterfrågan.
Detsamma gäller husbolagens behov. Ek har redan flera produkter på ritbordet och hos patentmyndigheter, men först måste försäljningen av den första produkten komma i gång ordentligt.
– Produktutveckling är dyrt, säger Ek vars företag fått flera statliga understöd och injektioner av privat kapital sedan det grundades 2013.
På samma sätt som Oviku samarbetar med Elisa i Finland, och därmed har en nationell distributör, planerar bolaget att lansera produkten i Sverige. I god tid före det lovar Ek att bruksanvisningen finns även på svenska.
–Den översätts just nu.

De som hyr ut sina bostäder genom Airbnb kan tänkas vara intresserade av Ovikus lösning och andra liknande tjänster, som gör det möjligt att ge någon tillgång till en bostad under en bestämd tid. Anna Back/SPT
Iloq växer kraftigt
Internationellt är det hård konkurrens på låsmarknaden, intygar Heikki Hiltunen som är vd på Iloq.
Uleåborgföretaget fick presidentens internationaliseringspris i fjol för sina digitala låslösningar som fungerar utan batterier eller kablar.
På ett år har det hänt mycket, säger Hiltunen per telefon.
– I fjol hade vi en omsättning på 40 miljoner euro, under det första halvåret i år var tillväxten 25 procent. Vi exporterar till 20 länder och har grundat nya bolag i Danmark och i Spanien. Tillväxttakten och lönsamheten är bra.
Iloq fokuserar på husbolag och på senare tid på industrins behov, och konkurrerar inte direkt med Oviku. Hiltunen säger att det finns många låsvarianter som fungerar med bluetooth, och att många vill sälja in sina lösningar till den enskilda konsumenten.
– De mekaniska låsen minskar snabbt. När folk flyttar till staden ökar behovet av trygghet men också av att kunna dela.
Hur ska man orientera sig i den digitala låsdjungeln, Heikki Hiltunen?
– Gå till en låssmed och fråga.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.