Fulla poäng för TPS – avslutade året med två uddamålssegrar

Kärpät fortsätter som ensamma herrar på täppan i ishockeyligan med ett elva poäng stort försprång ner till närmast jagande TPS. Åbolaget är emellertid lika klar tvåa efter att Lukko på tredje plats föll med 3–2 i sexpoängsmötet i Raumo på lördagskvällen.
Efter förlusterna mot Ilves och Ässät i julskarven avslutade TPS året på bästa sätt genom att slå tillbaka både Lukko och KooKoo.
På fredagen i årets sista hemmamatch hade lyckades TPS vända ett tvåmålsunderläge mot KooKoo till seger 4–3.
Patrick Bjorkstrand, Joonas Savolainen och Hannu Kuru kunde inom loppet av drygt fem minuter i mittperioden överlista Juha Järvenpää i Kouvolaburen var sin gång.
Savolainens fullträff var hans första någonsin i ligan.

Vändning även mot Lukko

Också mot Lukko hamnade TPS i underläge sedan Justin Danforth i andra perioden gett hemmalaget ledningen i powerplay. Men igen kunde man vända på steken och på slutet slå vakt om tre poäng.
Petrus Palmu kvitterade till 2–2 med sitt andra mål i matchen. I början av tredje perioden stod Lauri Pajuniemi för den avgörande 2–3-baljan. Ett desperat jagande Lukko ersatte sin målvakt Oskari Setänen med en extra utespelare i sista minuten men det svartvita försvaret höll distansen ut.
TPS tränare Kalle Kaskinen tycker att hans lag vann rättvist.
– Vi var det bättre laget i dag. Vi slet utomordentligt bra och förtjänade poängen.
– Vi gör alla de saker som är bäst för laget. Stämningen i truppen är på topp. Det är bara att fortsätta längs den utstakade vägen.
TPS följande match spelas på torsdag med nedsläpp klockan 18.30 i Åbohallen. För motståndet står Sport från Vasa

TPS–KooKoo 4–3 (1–2, 3–1, 0–0)

I: 3.14 Toni Kähkönen 0–1, 3.32 Anrei Hakulinen (Kim Strömberg, Arttu Pelli) 0–2, TPS timeout, 4.19 Zach Budish (Oula Palve, Joe Piskula) 1–2.
II: 27.10 Kähkönen (Miikka Pitkänen, Malte Strömwall) 1–3, 32.24 Patrick Bjorkstrand (Lauri Pajuniemi, Lucas Ekeståhl Jonsson) 2–3 (pp), 36.56 Joonas Savolainen (Ekeståhl Jonsson) 3–3, 37.54 Hannu Kuru (Markus Nurmi) 4–3.
III: –.
Utvisningar: T 1×2 min och Santeri Lukka 10 min, KooKoo 2×2 min.
Mål/powerplay: T 1/2, K 0/1.
Målvakter: Henrik Haukeland T 8+11+10=29, Juha Järvenpää K 14+10+14=38 (borta 58.23–60.00).
Skott: 62–44 (22–14, 22–14, 18–16).
Domare: Timo Favorin–Jari-Pekka Pajula.
Publik: 4231.
Planens lirare: Lucas Ekeståhl Jonsson, TPS.

Lukko–TPS 2–3 (1–1, 1–1, 0–1)

I: 3.40 Petrus Palmu (Santeri Lukka, Ilkka Heikkinen) 0–1 (pp), 11.23 Toni Koivisto (Justin Danforth, Brandon DeFazio) 1–1.
II: 27.40 Danforth (DeFazio, Eetu Koivistoinen) 2–1 (pp), 34.20 Palmu (Palve, Lukka) 2–2.
III: 41.06 Pajuniemi (Bjorkstrand, Ekeståhl Jonsson) 2–3, 59.36 Lukko timeout.
Utvisningar: Lukko 2×2 min, TPS 6×2 min och Rasmus Tirronen 10 min.
Mål/powerplay: L 1/6, T 1/2.
Målvakter: Oskari Setänen L 7+7+3=17 (borta 58.54–60.00), Rasmus Tirronen T 14+7+8=29.
Skott: 53–39 (19–13, 14–19, 20–7).
Domare: Mikko Kaukokari–Jani Luoma-aho.
Publik: 4700.
Planens lirare: Rasmus Tirronen, TPS.