FSD:s Viktor Kock: Kristdemokraternas Peter Östman bör be kyrkan om ursäkt

Kyrkan ska inte användas som spelbricka i politiken, säger FSD-ordföranden Viktor Kock. Foto: Anja Kuusisto

Medlemsavgifter i ett fack är inte det samma som ett medlemskap i kyrkan. Det här säger Viktor Kock, ordförande för Finlands Svenska Socialdemokrater FSD, i en kommentar till det som Kristdemokraternas Peter Östman sagt på fredagen.

I ett pressmeddelande på lördagen säger Kock att han ”med bestörtning läser hur KD försöker dra in kyrkan i en politisk kamp.”

Vasabladet och Österbottens Tidning publicerade på fredagen en intervju där Östman talade för ett begränsat skatteavdrag då det gäller arbetsmarknadsorganisationernas medlemsavgifter.

– Kyrkans medlemmar får inte motsvarande skatteavdrag, även om medlemsavgiften ofta är lika stor som löntagarorganisationernas, sade Östman, som beskrev skatteavdraget som en kvarleva från det förflutna.

FSD:s Viktor Kock anser att KD genom Östman tar kyrkan som gisslan i sin kamp mot fackrörelsen. Det finns ingen vinnare i en debatt där man jämför kyrkans och fackförbundens ställning i samhället, skriver Kock.

– Peter Östman är skyldig kyrkan en ursäkt för att han försöker använda den som spelbricka i ett politiskt spel och skapa motsättningar som inte längre borde finnas.

Initiativet om ett begränsat skatteavdrag för fackliga medlemsavgifter ingår i Kristdemokraternas skuggbudget för år 2019.

Peter Östman är fullmäktigeledamot i Larsmo kommun och riksdagsledamot för KD.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*