Friare alkohollag ger polisen mera jobb

Den nya alkohollagen har gett polisen betydligt mera jobb. Foto: Ari Sundberg/SPT

Till följd av den ändring av alkohollagen som trädde i kraft i början av året har polisens larmuppdrag ökat med mer än 12 000 uppdrag under januari–juli, trots att antalet larmuppdrag i hemmen samtidigt har sjunkit.

De alkoholrelaterade polisuppdragen har tydligt koncentrerats till restaurangernas stängning under de tidiga morgontimmarna från klockan fem till klockan åtta. Den största procentuella ökningen av alkoholrelaterade larmuppdrag och alla larmuppdrag infaller mellan klockan fem och klockan sex.

– Polisen har beaktat att antalet larmuppdrag när det gäller berusade personer, misshandel, störande beteende och skadegörelse har ökat tidigt på morgonen, säger polisdirektör Sanna Heikinheimo vid Polisstyrelsen och berättar att polisen redan anpassat sin verksamhet efter detta.

Bland annat har antalet misshandelsuppdrag ökat på morgonen klockan 5–6 med nästan 65 procent och uppdragen gällande berusade personer och störande beteende och skadegörelse med mer än 27 procent jämfört med mars–juli föregående år.

Mera alkohol leder till flera misshandelsfall under morgontimmarna. ÅU-foto

Särskilt oroväckande, enligt Heikinheimo, är det ökade antalet fall av motstånd mot tjänsteman.

– Våldsamt motstånd mot tjänsteman dvs. våld mot polisen har ökat med mer än en femtedel jämfört med motsvarande situation förra året, säger hon.
Polisdirektör Heikinheimo anser att förlängningen av restaurangernas öppettider redan har påverkat planeringen av polisernas arbetsskift i nästan hela landet.

– Polisinrättningarna har tvingats flytta sina resurser till efternatten och de tidiga morgontimmarna, vilket ökar kostnaderna och arbetsbelastningen, säger hon.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*