Förflytta dig till innehållet

Framtidens tillväxt och välfärd skapas av varje finländares utbildning och kompetens, till vilka var och en måste ha lika rättigheter.

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I år har vi firat självständighetens jubileumsår. I 100 år har vi byggt detta land tillsammans. Nu lever vi i en helt annan värld än för hundra år sedan.
Under de senaste hundra åren har Finland omvandlats från ett jordbrukssamhälle till ett urbaniserat industrisamhälle med hög levnadsstandard och välbefinnande.
Krigsminnen är en väsentlig del av vår historia. Även om vinter- och fortsättningskriget hände för länge sedan, hör dem oskiljbart till det finska kulturarvet och nationens kollektiva minne. De flesta generationer som deltog i kriget och som drabbades av kriget har redan lämnat oss, men var och är en stor finländsk hjälte.
Det är viktigt att vi bevarar dessa kulturarv som förknippas med deras erfarenheter. Dessa erfarenheter och berättelser får inte glömmas bort. Man kan lära sig om dem och de kan öka uppskattningen om fred.
Det är också viktigt för oss att veta vad soldaterna skrev i sina brev till hemmet, hur kvinnorna på hemmafronten kände sig när de tog över alla jobb mitt i bombningar och hurdant det var att vara ett krigsbarn eller föräldralös. Många av oss har minnen om krigsberättelser, om inte egna, åtminstone av våra egna släktingar. Som barn undrade jag min fars berättelse om hur hans gamla farfar flydde bomber under köksbordet när han inte ville gå till bombskyddet.
Kriget också förenade människor. Frontmännens vapenbrödraskap och krigsgenerationernas gemensamma erfarenheter skapade livslånga band.
Upplevelser under vinterkriget hjälpte till att läka inbördeskrigets sår. Att vara i underläge och kämpa för nationens överlevnad vintern 1939-40 förstärkte en myt att sisu ingår i den finska nationaliteten.
När vi pratar om krigsveteraner, glömmer vi ofta bort att de var också veteraner av arbetet och återuppbyggnaden. Efter att ha återvänt från kriget, måste de börja bygga upp industrianläggningar, större städer, nya skolor för stora åldersgrupper samt skapa grunden för den välfärdsstat som vi kan njuta av idag.
Hundraåringen Finland har en underbar historia. Finland har blivit ett av de bästa länderna i världen. Framtiden kommer att medföra utmaningar, men de kan övervinnas.
Finland klarar sig bäst ute i världen genom hög kompetens, utbildning och forskning. Framtidens tillväxt och välfärd skapas av varje finländares utbildning och kompetens, till vilka var och en måste ha lika rättigheter. Låt oss föra Finland till det nya århundradet enligt jubileumsårets devis tillsammans!
Eeva Eloranta
Riksdagsledamot, SDP
Lokala riksdagsledamöter som skriver kolumner i ÅU med jämna mellanrum är Stefan Wallin (SFP), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Li Andersson (VF), Ville Niinistö (De gröna) och Saara-Sofia Sirén (Saml.).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter