Förflytta dig till innehållet

Framtidens megatrender gynnar skärgården

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


”Folk bor i allt större utsträckning på flera platser – vi är nationella kosmopoliter”
Ungefär så står det i de valteman som den nationella skärgårdsdelegationen publicerade förra veckan.
Med tanke på att skärgårdspolitiken hör till de äldsta av den finländska regionpolitiken är det glädjande att se hur aktuell den är, med tanke på såväl digitaliseringen som klimatpolitiken.
De samhälleliga omställningar som klimatförändringen för med sig handlar inte bara om våra bilar kör på bensin eller el, och om våra hus värms upp med hjälp av kol eller jordvärme. Vi behöver även fundera på våra sätt att arbeta och leva.
Därför är det glädjande att uttryckligen inhemsk turism är en växande trend, och att politiker såväl på nordisk som europeisk nivå funderar på hur man kunde utveckla europeiska tågtjänster så att det skulle bli mer smidigare att röra sig med tåg istället för flyg även då man reser utanför sitt eget lands gränser.
En stor vinnare på den klimatvänliga turismen kunde därmed vara den finländska skärgården, om man satsar på att erbjuda människor möjlighet och kunskap om allt det man kan uppleva på olika håll i Finland.
Avgiftsfria välfungerande förbindelser och färjetrafik är centrala inte bara för de som bor i skärgården utan även för turismen.
Få människor som jag talat med har till exempel varit medvetna om att det går att med förbindelsebåt avgiftsfritt ta sig ända ut till de yttersta öarna i Åbolands skärgård, till exempel till Nötö, Jurmo och Utö, som alla hör till de vackraste platserna i Finland jag besökt.
Väljer man att tälta är det inte bara enkelt och klimatvänligt utan även ett budgetvänligt alternativ att semestra. Samtidigt som man satsar på att befrämja den inhemska turismen som en del av klimatomställningen som bör ske i Finland, är det likväl centralt att satsa på hållbar turism.
I takt med att medvetenheten ökar om såväl klimatkrisen som de hot den ekologiska mångfalden står inför, kommer även efterfrågan på miljövänliga sätt att resa och uppleva att göra det.
En annan megatrend som påverkar hela samhället är digitaliseringen. Allt bättre digitala tjänster kombinerat med allt bättre internetförbindelser har lett till att helt nya möjligheter för den offentliga förvaltningen att betjäna medborgare oberoende av var i landet de befinner sig.
Satsningar på att vidareutveckla fungerande internetförbindelser samt såväl privata som offentliga digitala tjänster är därmed både viktigt för att öka den regionala jämlikheten och för att befrämja klimatmedveten turism.
Inom arbetslivet har digitaliseringen möjliggjort distansarbete på ett helt annat sätt än tidigare, när allt fler arbetstagare utför arbete som är allt mindre platsbundet.
Denna utveckling syns också i den finländska skärgården, där det för tillfället bor mer människor än någonsin. Ökningen beror på en större mängd fritidsbosatta, men är ett viktigt tecken på att skärgårdens framtidsutsikter ser bra ut. Framtiden är definitivt de nationella kosmopoliternas.
Li Andersson
Vf, riksdagsledamot, partiordförande

Dela artikeln

0 kommentarer: “Framtidens megatrender gynnar skärgården

  1. Paul Lindberg skrev

    Dessutom stannar pengarna i hemlandet
    och gynnar därmed våra egna företagare.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter