Fosforbördan tynger Skärgårdshavet länge än — ”Ät mindre kött och mer fisk, så minskar fosforn”

Ja, jag vill läsa mer!

* Kampanjpris 1€ första månaden, därefter ordinarie pris 17,95€
Redan använt kampanjen? Beställ här istället

4 Kommentarer

 1. Skulle vara en bra början att totalförbjuda tömning av septitankar från fartygen på ”internationellt” vatten. Skall det vara så svårt att tvinga rederierna betala så mycket böter att de riskerar gå i konkurs om det upprepas?

  Inte mycket fisk man har fått i näten då man har satt ut dem. Har den ”sällsynta och fredade” skarvjäveln tömt vikarna på fisk?

  Inte ofta man ser ”skräpfisk” i butiken för några euro/kg. Nog skulle folk äta mer fisk om man skulle få billig lokalt fångad fisk.
  Så sluta kalla brax för skräpfisk eller kanske den skulle faktiskt sälja bättre om det står en stor skylt i butiken ”Skräpfisk för bara 2€/kg” 🙂

 2. Det är konstigt att man alltid skall skylla Skarven för allt. Kanske de nog är människan vi skall skylla på, alla människor.

 3. Nå just så. Böndernas fel åter. Ändå bevisar varje lantbrukare årligen till EU på varje kg när att skörden som tas tillvara är högre än den tillförda mängden fosforgödsel.

  När skall tätorterna börja redovisa reningsverkens utsläpp, snökippandets mängder, grönområdenas gödsling (markkartering vore önskvärt)? Det är oanade mängder ren sk*t som går direkt ut i vattendragen utan att nån reagerar men bönderna idkar man minsann häxjakt på. Vem skall man skylla på sedan då den sista bonden lägger handskarna på hyllan? Och varifrån skall maten komma?
  Aj jo, de odlar ju så mycket hälsosammare utomlands… [sarkasm]

 4. Den inhemska, icke odlade fisken, tar skarvar och sälar hand om, och släpper fosforn tillbaka i vattnet. Jag tror nog de flesta av oss skulle äta vild fisk, om den bara fanns.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*