Fortfarande kolibakterier i Lillån – använd inte åvattnet

vatten
ÅU-foto.

Syrehalten i Lillån (Vähäjoki) i Åbo ligger nu på en normal nivå, men halten kolibakterier är fortfarande ovanligt hög.

Egentliga Finlands Närings-, trafik- och miljöcentral har tillsammans med Åbo stad haft Lillån under lupp allt sedan det brann i Ekopartnerit Turkus avfallshög vid Toppå avfallscentral i slutet av juni.

I samband med branden rann det ut släckningsvatten i ån och syrehalten påverkades negativt.

Färska resultat av de vattenprover som togs för cirka en månad sedan visar också att det i vattnet i det dagvattenrör som mynnar ut i ån, samt vid rörets mynning fanns höga halter av andra skadliga ämnen under branden. Bland annat en fenylförening som kan ha dödlig inverkan på fiskar. Enstaka döda fiskar upptäcktes i ån efter branden.

Enligt NTM-centralens och Åbo stads meddelande är halten av kolibakterier lägre nu än vad den var i början av juli, men fortfarande för hög för att det ska vara tryggt att simma i ån eller använda åvattnet som hushållsvatten eller för bevattning.

Varifrån kolibakterierna härstammar är oklart. I mitten av juli granskade NTM-centralen biogasanläggningen Gasum i Toppå och dagvattnet från Gasum har visat sig innehålla kolibakterier, men det finns också andra möjliga källor.

NTM-centralen och Åbo stad fortsätter utreda bakteriernas ursprung.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*