Försvarskonferens i allt osäkrare omvärld

Statsminister Stefan Löfven talar om säkerhet i morgon vid en årlig konferens om Sveriges säkerhets- och försvarspolitik. Lehtikuva

Stockholm,7.1. (FNB–TT)FNB–TT-Owe Nilsson

Fortsatt rysk upprustning, ett frågetecken i Vita huset och minskat folkligt förtroende för försvaret. Mot den bakgrunden inleder Folk och Försvar på söndag sin årliga konferens i Sälen om Sveriges säkerhets- och försvarspolitik.

–Vi har aldrig haft ett sådant tryck förut, vi har långa kölistor med folk som vill komma men som inte får plats, säger Folk och Försvars ordförande Göran Arrius, själv sjöofficer i botten och till vardags ordförande för Sveriges akademikers centralorganisation Saco.

Han tolkar det som att det alltmer börjar gå upp för människor att säkerhets- och försvarsfrågor blir allt viktigare i det oroliga skede världen befinner sig. Arrius har särskilt en förhoppning inför årets konferens.

– Att vi får hållbara och långsiktiga lösningar både för det militära och för det civila försvaret. Det här är allt för viktiga frågor för att det ska bli för mycket partipolitik, säger Göran Arrius.

Löfven inleder

Först ut är Sveriges statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna), som talar under rubriken ”Gemensam säkerhet i en ny tid”. Det är första gången han deltar i konferensen som statsminister. Han har avböjt att svara på frågor om vad talet mer i detalj ska handla om.

Nytt i bakgrundsbilden jämfört med förra årets konferens är framför allt Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Det har skapat stor osäkerhet, inte minst hos USA:s Natoallierade runt Östersjön.

Trumps betydligt mjukare hållning gentemot Ryssland, oviljan att över huvud taget kritisera president Putin samt svajiga uttalanden om Krim och försvaret av de baltiska staterna har skapat många frågetecken.

Svagt förtroende

Precis lagom till konferensen presenterar därtill Dagens Nyheter en opinionsundersökning av svenska folkets förtroende för försvaret, som inte är någon rolig läsning för vare sig regeringen eller försvarsmakten. Bara en av tio har förtroende för förvarets förmåga att försvara Sverige.

En majoritet vill dock öka resurserna till försvaret, vilket har eldat på oppositionens ansträngningar att bjuda över varandra i försvarsanslag än mer.

Häromdagen krävde Moderaterna ytterligare 500 miljoner kronor (över 50 miljoner euro) redan i vårändringsbudgeten, något även Centern anslöt sig till. I en intervju med Dagens Nyheter föreslog Liberalernas partiledare Jan Björklund en förstärkning av försvarsbudgeten med 28 miljarder kronor över fyra år.

Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) avvisar kraven.

– Det är effektivare att fullfölja det beslut som riksdagen har fattat och vi jobbar intensivt med de här frågorna. Men saker sker inte över en natt, säger han till DN.

Rysk upprustning

Det svenska försvaret varnade nyligen i en analys av säkerhetsläget för fortsatt rysk upprustning de kommande åren. Slutsatsen är att det behövs ”långsiktiga beslut om större förändring av Försvarsmaktens förmågor”.

Återstår att se om det kommer fler besked på måndag när Peter Hultqvist talar om ”Sveriges totalförsvarsförmåga: stabilitet och långsiktighet”.(FNB–TT–Owe Nilsson)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*