Forskare är nyfikna på hobbymusicerande – hur har ny teknik påverkat duschsångare och halvprofessionella hobbymusiker?

Flicka sitter på gräsmatta och spelar gitarr

Hurdan musik brukar du spela och sjunga? Har den tekniska utvecklingen påverkat din musikhobby? ÅA-forskare samlar in allmänhetens berättelser. Foto: Pixabay

Att spela och sjunga är något som många ägnar sig åt under sin fritid. Hobbymusicerandet har långa anor, men det har också genomgått stora förändringar som en följd av den tekniska utvecklingen. Forskarna har tidigare samlat in berättelser om musiklyssnandet, och lägger nu fokus på finlandssvenskarnas eget musikutövande.

– Det är sist och slutligen inte särskilt länge vi har kunnat lyssna på medieförmedlad musik, för att inte tala om möjligheterna man nu har att själv kunna spela in och sprida sitt musicerande, säger Johannes Brusila.

Brusila är professor i musikvetenskap vid Åbo Akademi och projektledare för forskningsprojektet DIMM (Digitaliseringens inverkan på minoritetsmusik, finlandssvensk musikkultur som fallstudie).

– Utvecklingen har förmodligen påverkat både duschsångare och halvprofessionella hobbymusiker. Det är spännande att höra vilka följder till exempel digitaliseringen har haft för musikhobbyn.

För att studera förändringarna har forskargruppen sammanställt frågelistan Musicerande som hobby. Frågorna kan besvaras här fram till den 31 oktober. Det forskningsmaterial som projektet samlar in arkiveras vid Svenska litteratursällskapets arkiv.

Forskningsprojektet finansieras av Svenska litteratursällskapet och genomförs vid ämnet musikvetenskap vid Åbo Akademi.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*