Förflytta dig till innehållet

Författarskap i förändring

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

På 80-talet fanns det endast 2-3 tv-kanaler och en svensk radiokanal. På fritiden lekte vi, cyklade runt och utforskade närmiljön och läste böcker. Böckerna hade en viktig roll i vardagen, de var källan för avkoppling samt kunskap. Slogan som ”Jag kopplar av tillsammans med en bok” var förekommande.
På bokhyllan i hemmen fanns en samling med lexikon som utförligt, både med text och bild förklarade fenomen och händelser. Hade man tråkigt läste man gärna i dessa. På morgonen damp den tryckta dagstidningen ner genom postluckan. Många läste den flitigt och uppdaterade sig i världens händelser. ”Vi i Finland läser mest med tidningar”, berättade man för oss i skolan.
I dag har vi en annan verklighet. Jag lyssnade till en sommarpratare på radion som inledde typ: ”När jag kommer hem kopplar jag av med att lägga mig raklång på soffan och ser på några avsnitt av min favoritserie på Netflix”.
Streamingtjänster, ljudböcker och internet har gjort ett starkt intrång i vår vardag. Den tryckta boken och tidningen har inte längre samma betydelse som på 1980- och 90-talet. Litteraturen har fått en verklig hård konkurrent då vi nu alltmer har blivit vana vid att konsumera vår avkoppling och nyheter digitalt.
Enligt olika uppgifter sjönk bokförsäljningen med 25-30 procent under våren. En stor orsak till detta var att vi inte promenerade till bokaffärerna då vi var rädda för att bli smittade av corona.
Vi höll även i våra pengar då ekonomin framöver var oviss. Den minskande bokförsäljningen kan bidra till en ond spiral. Förlagen får mindre intäkter och detta kan avspegla sig på bokutgivningen. Utgivningen kan bli mindre, snävare och man satsar på ”större namn”.
Denna utveckling bidrar till att det kan bli svårt för nya författare att få ut sina alster. Minskade intäkter avspeglar sig även för författarna, en del skriver på heltid och för dem är situationen inte god. Inkomster från uppträdanden försvann helt med coronan. Stöd författarna och köp finlandssvenska böcker!
Hur ser då framtidens författarskap ut? Idag ser vi redan att det är bra att producera lätt text som är enkel att läsa in till ljudbok. Intresset för tv-serier ökar kraftigt och det är bra att ha kunskaper i att skriva manus.
Författarna måste även vara beredda på att ställa upp på eventuella intervjuer, uppträda i tv, synas i sociala medier och finnas i rampljuset. Inkomsterna kommer i framtiden inte från en källa utan antagligen från många olika och det gäller att vara mångsidig.
Förlagen bör satsa allt mer på marknadsföring och lyfta fram alla sina författare under året. Det är viktigt att de bokaktuella författarna får synlighet, men det är likväl viktigt att höra från andra författare som arbetar med nya manus för utgivning. Den tryckta boken är inte den enda produkten i framtiden utan förlagen borde säkert fundera på att bli mångkulturella produktionshus för litteratur, ljudböcker, serier och film.
Slutligen. Det är viktigt att vi uppmuntrar dagens ungdomar till att skriva. Vi behöver författare även i framtiden. Dagens ungdom läser allt mindre så man kan då fråga sig vem som ska då skriva framtidens böcker?
Patrik Berghäll
författare och utomhuspedagog

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter