Förflytta dig till innehållet

Företag ska uppmuntras anställa unga

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

UNGAS SYSSELSÄTTNING. Finlands sysselsättningsgrad förbättras, men den är fortsättningsvis långt från övriga Nordens. Det mest effektiva och hållbara sättet att bevara välfärdssamhället på sikt är att värna om sysselsättningen, och unga kommer att vara avgörande i att nå det målet.
I somras fanns det knappt 38 000 unga under 25 år utan sysselsättning. Svensk Ungdom vill nå en sysselsättningsgrad på närmare 80 procent för att vi ska ha råd att upprätthålla välfärden.
I dag, när den riksomfattande företagardagen firas i Finland, vill vi påminna om att det krävs specialinsatser för att sysselsätta unga. De har en lång karriär framför sig och de små årskullarna av unga har en tung uppgift i att upprätthålla välfärden för de stora årskullarna. En lycklig, välmående och sysselsatt ung kan skapa stort mervärde för samhället, medan en utslagen ungdom både är en tragedi för den unga och en kostnad i miljonklass för samhället.
Finland har ett utbildningssystem i världsklass och stödnätverket fungerar, trots vissa brister. Det som nu krävs är specialsatsningar på att få unga i arbete. Där är företagens roll central, och därför föreslår Svensk Ungdom en ungdomsreservering som sporrar företag att anställa unga.
Ungdomsreserveringen är ett företagsavdrag där ett litet företag som anställer en ung person ges möjligheten att dra av en viss andel, förslagsvis 30 procent, av den nyanställdas sociala avgifter i företagets beskattning. Kravet skulle vara att avdraget återinvesteras i företaget, och därmed inte kan plockas ut som någon direkt vinst.
Varför tror vi på det här? För att vi vill skapa en positiv cirkel genom att hjälpa småföretagen växa och anställa, och då krävs investeringar. Får företagen växa skapar vi nya arbetsplatser. För många småföretag i Finland har tröskeln till att anställa gjorts alltför hög. Att sänka den risken anställning medför bidrar till att fler unga kan anställas. Vi tror att en positiv särbehandling av unga utan sysselsättning också direkt på arbetsmarknaden kommer betala tillbaka på sikt i form av att färre personer kommer vara i behov av stöd och fler personer får jobba, betala skatt och bidra till välfärden.
Christoffer Ingo
Förbundsordförande ,Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter