Förbindelsebåtsavgifter oroar juniorhandelskammaren

Airisto juniorhandelskammare uttrycker oro för de föreslagna avgifterna för förbindelsebåtstrafiken.

– Om kommunikationsministeriets förslag blir verklighet sätter det skärgårdens turismföretagare, fiskare och lantbrukare i en helt annan situation än konkurrenter på fastlandet. Dessutom skulle skärgårdsbornas dagliga arbets- och skolresor bli oskäligt dyra, skriver handelskammaren i ett meddelande.

Handelskammaren har intervjuat skärgårdsföretagare och betonar att de är verkligt oroade.

– En turismföretagare säger att de inte har fått en enda stugbokning av finländare sedan planerna på de nya avgifterna blev offentliga. Förbindelsebåtsavgifterna skulle ju fördubbla veckoslutskostnaderna för ett fiskegäng. Samma företagares kostnader för att ta barnen till dagis skulle bli 800 euro i månaden och att ta sig till affären en gång i veckan skulle kosta 8 000 euro i året.

Handelskammaren påpekar också att ministeriet har utgått från att passagerarmängderna skulle vara de samma också om avgifter införs. Det tror handelskammaren inte på och påpekar också att om villkoren för företagsamheten i skärgården försvåras så krymper också samfundsskatten.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*