Flera vill bli finländare

Migrationsverket. Lehtikuva

Migrationsverket väntar sig att ansökningarna för såväl uppehållstillstånd som medborgarskap blir fler i år än förra året.

Omkring 28 000 personer väntas lämna in sin första ansökan om uppehållstillstånd – 2 000 fler än år 2016. Antalet sökande för medborgarskap väntas öka från omkring 13 400 till 14 000.
Verket uppger att det ökade antalet framför allt beror på att allt fler siktar på återförening av familjen. Familjemedlemmar till finska medborgare väntas lämna in 3 500 ansökningar om uppehållstillstånd.

Migrationsverket uppger också att det är svårt att bedöma hur många flyktingar som kommer till Finland och ansöker om politisk asyl. Antalet migranter är kraftigt beroende av situationen i grannländerna och även av hur noggrant EU:s yttre gränser övervakas på annat håll. För tillfället är det få flyktingar som söker sig till Finland och verket räknar med högst 10 000 ansökningar under året. (FNB)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*