Fisk till julbordet!

Fisk till jul är ett måste i de flesta hushåll, men hurdan fisk det bjuds på varierar från familj till familj. Här hittar du fyra enkla recept att förgylla julmiddagen med.

Gravad lax. Den har fått en snygg rosa färg från riven rödbeta och är ett vackert inslag till julbordet.

RÖDBETSGRAVAD LAX

1 kg lax
4 msk salt
4 msk strösocker
200 g rödbeta

Bena laxen vid behov.
Blanda ihop salt och socker.
Skala och riv rödbetan. Rör ner den rivna rödbetan i salt- och sockerblandningen.

Gnid in laxen med socker- och saltblandningen, skär filén på hälft och lägg fiskens köttsida mot köttsida.
Lägg laxen i en plastpåse på ett fat i kylen. Placera en tyngd på.
Vänd upp och ner på plastpåsen efter 1 dygn. Efter ytterligare 1 dygn är laxen klar.
Torka av filéerna och skär upp tunna skivor.

Sallad. Släng ihop en snabb sallad med kallrökt lax och avokado till julbordet.

KALLRÖKT LAXSALLAD MED AVOKADO

400 g kallrökt lax
0,5 rödlök
1 avokado
50 g gurka
50 g ruccola
25 g rödådrad syra
1 msk rostade sesamfrön
1 msk finhackad dill
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 msk citronsaft
0,5 dl olivolja

Skala och skiva rödlöken.
Halvera och skala avokadon. Skär halvorna i skivor på längden.
Skär gurkan i tunna skivor.

Varva avokado, rödlök, gurka och den kallrökta laxen på en tallrik. Strö över ruccola och den rödådrade syran.
Tillred såsen genom att placera samtliga ingredienser i en liten glasburk med lock. Skaka burken ordentligt tills det bildats en tjock sås.
Ringla såsen över laxsalladen och toppa med sesamfrön och dill.

Rödbetsgravad lax. Skuren i tärningar, serverad som en tartar med laxrom, smetana och kapris.

GRAVLAX MED LAXROM OCH KRUTONGER

200 g rödbetsgravad lax
2 msk laxrom
2 msk kapris
1 msk smetana
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk finhackad dill
2 skivor mörk skärgårdslimpa
salt

Tärna den gravade laxen och placera i en serveringsskål. Klicka över av laxrom, kapris, smetana, svartpeppar och dill.
Hetta upp en stekpanna med smör. Skär skärgårdslimpan i tärningar och stek i smöret. Salta enligt egen smak.
Servera med skärgårdskrutonger.

Glasmästarens sill.

GLASMÄSTARENS SILL

1 liten lök
1 morot
1 dl vatten
0,5 dl ättikssprit
0,5 dl socker
1 krm grovmalen vitpeppar
1 lagerblad
100 g sillfilé

Skala och skiva löken och moroten.
Mät upp vatten, ättika och socker i en liten kastrull och tillsätt vitpeppar och lagerblad.
Koka upp tills sockret lösts upp. Låt ättikslagen svalna.
Skölj sillfiléerna och skär i dem bitar.
Sterilisera en glasburk med lock.
Lägg sillbitar med lök- och morotsskivor i den steriliserade burken. Häll laget över sillen och låt stå i kallt i minst två dygn innan servering.

SMETANASILL

100 g matjessill
0,5 rödlök
2 msk finhackad dill
50 g smetana
1 krm grovmalen svartpeppar

Skölj sillfiléerna och skär i dem bitar.
Skala och finhacka rödlöken.
Sterilisera en glasburk med lock.
Blanda ihop samtliga ingredienser och låt stå i kallt i en timme innan servering.

Sofie Sergelius
sofie.sergelius@hssmedia.fi
040 544 3997

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*