Förflytta dig till innehållet

Finlandssvenska kultserietecknare gästar Dalsbruk – Skärgårdens kultursällskap ordnar en serieboksdag på lördag

Kristina Hakola-Wass i Antikvariat Kojan i Dalsbruk hoppas serieboksdagen uppskattas. Foto: Adrienne Westerback.


När Kristina Hakola-Wass, ägare till Antikvariat Kojan i Dalsbruk, i fjol fick in en stor donation serieböcker undrade hon vad hon skulle göra för att få dem utsålda. Det var då som idén om att ordna en serieboksdag väcktes.
– Finländska serieboksdagar ordnas främst i städer, men jag har inte råkat på några sådana evenemang här längs med kusten. Så jag tänkte att ja men då ordnar jag en själv då! skrattar hon.
Som medarrangör till evenemanget, som heter Bild & Bubbla, har hon Skärgårdens kultursällskap och dagen äger rum den 27 juli på antikvariatets gård.

Serietidningarna på bordet är bara en bråkdel av alla som kommer att vara framställda på lördag. Foto: Adrienne Westerback

”Serietecknande är en seriöst konstform”

En serieboksdag arrangerades redan förra året men nu har programmet utvidgats en aning. Dagen bjuder på en paneldiskussion med de finlandssvenska serietecknarna Karstein Volle och Lasse Garoff tillsammans med konstkritikern Helen Korpak.
Utöver det ordnas också en worksopp i serieteckning efter samtalet och serietidningar- och böcker säljs hela dagen.
Kristina Hakola-Wass har alltid intresserats av serier och hemma har hon en bokhylla fylld av både tidningar och böcker.
– För mig är serier en otroligt spännande konstform som fortfarande står sig än i dag. Den nedvärderas ofta men enligt mig är det är en seriös konstform precis som vilken annan som helst.
Det finns väldigt många begåvade serietecknare och när man synar verken närmare så inser man vilket oerhört jobb som läggs ner i varenda serieruta.
Hakola-Wass växte upp med den här synen på serietecknandet och nämner bland annat Tintin som en del av sin barndom.

Kristina Hakola-Wass sorterar serieböckerna- och tidningarna inför lördagens evenemang. Foto: Adrienne Westerback.

Dagen lämpar sig för alla åldrar

Under serieboksdagen får besökarna bekanta sig med ett brett sortiment serietidningar- och böcker, med allt från bekanta figurer som Kalle Anka och Fantomen, till serietecknare som Moebius och Milo Manara.
Enligt Hakola-Wass lämpar sig dagen därmed för alla intresserade oberoende av ålder, med urval för både barn och samlare.
Kristina Hakola Wass är mycket nöjd med årets gäster och tema. Hon menar att de två serietecknarna har olika stil men att debattsamtalet därför också kan bli särskilt intressant.
Det som Volle och Garoff däremot har gemensamt är att båda använder sig av satir och samhällsdebatt i sina verk.
– Satiren ägnar sig ofta åt samhällskritik och fungerar lite som en spegel av samtiden, och är det riktigt bra så håller sig serierna aktuella länge, säger hon.
Hakola-Wass anser att serietecknandet som konstform fortfarande lever och mår bra och hon hoppas att det dyker upp många intresserade under den kommande serieboksdagen.
– Jag hoppas de gillar utbudet och hittar sådant som de tycker om. Det är också roligt om det kommer många till både panelsamtalet och workshoppen, för båda kommer att vara väldigt intressanta.

Serietidningshögar. Foto: Adrienne Westerback.

Hakola-Wass trivs i Kojan

Det var vintern 2018 som Kristina Hakola-Wass slog upp dörrarna till Antikvariat Kojan och enligt henne har verksamheten överträffat förväntningarna.
– Det här är nog det roligaste jag har gjort i hela mitt liv, säger hon med ett stort leende. Hela vår familj, inklusive mina vuxna söner, är engagerade i det som jag gör här så det har blivit en stor del av våra liv och det känns otroligt roligt.
Årets sommarsäsong har också sett bra ut för Kojan och Hakola-Wass menar att det varit mycket turister i farten.
– Särskilt dagsturister, de som vistas här bara över dagen, har jag haft här och jag tror att de har ökat sedan fjolåret.
Som ägare av ett antikvariat med böcker som sin största varugrupp avvisar hon påståendet att folk inte läser böcker längre.
– Det är inte sant, böckerna går åt och snabbt. Jag får mycket beställningar, också från både Åbo och Helsingfors, och jag är förvånad över hur mycket böcker som jag får in.

Serieboksdagen äger rum på gården utanför antikvariatet. Foto: Adrienne Westerback.


Den enda utmaningen är lokalens små rum.
– Det går ju inte att utvidga mer än så här, men samtidigt fanns det nog inget annat alternativ än att vara just här, säger Kristina Hakola-Wass. Jag visste precis hur jag ville att det skulle se ut här inne för att få till den rätta stämningen och den atmosfären skulle jag nog inte ha uppnått någon annanstans.
När hon inledde verksamheten för ett och ett halvt år sedan var hon beredd att ge den en chans under ett års tid. Allt förlöpte mer än bra och vistelsen i Kojan fortsätter tillsvidare.
– Här hålls jag nog så länge jag orkar och förmår, och det känns nog fantastiskt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter