Finlandsfest med Giles Duleys Nagufoton

Jubileumsår. Kommunerna har uppmanats att ta med nya medborgare i firandet. I Åbo är det här inget nytt. Där har nyfinländare firats sedan 2004. Bilden från nyårsförberedelserna i Helsingfors. Lehtikuva

Kommunförbundet, Inrikesministeriet och Migrationsverket uppmanar kommunerna att ta med nya medborgare i firandet av Finlands 100 år.

Alla kommuner har fått rekommendationer för hur nyfinländare kan firas.

I Åbo har nya medborgare firats sedan 2004, i samband med att utmärkelserna Årets ny-Åbobo och Årets mångkulturgärning utdelas.

I Pargas finns ännu inga planer åt det hållet. Dels för att stadens kvotflyktingar och asylsökande inte ännu är naturaliserade finländare, dels för att planerna för jubileet ännu lever, säger kulturchefen Fia Isaksson.

– Kvotflyktingarna och de asylsökande kommer förstås att delta i festligheterna via evenemang som ordnas via skolor och föreningar.

Fia Isaksson. ÅU-foto

Ytterligare en koppling till det mångkulturella kommer att finnas i Nagu. Där planeras en utställning av brittiska fotojournalisten Giles Duley som besökte flyktingförläggningen i Hotell Strandbo i Nagu för ett år sedan.

Förläggningen har sedan dess stängts.

Rotaryklubben i Nagu ordnar utställningen. Olof Elenius berättar att man haft kontakt med Duley och det har lett till att det nu i Nagusalen finns tretton fotografier som britten tog under besöket.

– Men Nagusalen är ingen optimal plats. Därför kommer jag på Rotaryklubbens nästa möte föreslå att utställningen flyttas till områdeskontoret i Nagu.

Elenius säger att utställningen passar väl in i Finlands hundraårsfirande.

– Under de här åren har det funnits perioder när finländare haft det lika dåligt ställt som flyktingarna.

Pargas stad lanserar i slutet av månaden en webbsida där evenemangen under jubileumsåret presenteras.

Fia Isaksson tror att många av dem koncentreras till hösten, men förhoppningen är att evenemangen trots allt är spridda under året och förekommer runt om i Pargas.

Förrän allt är klart vill Isaksson inte ge detaljerad information om vad som är på gång, men på det stora hela kommer det att handla om ungdomsprojekt, större festiviteter och samarbeten med församlingen.

– Många väntar säkert också på Svenska kulturfondens besked om finansiering, gissar Isaksson.

Cathina Wretdal-Lindström. ÅU-foto

I Kimitoöns kommun finns än så länge inga specifika planer som skulle involvera nyfinländare eller mångkulturalitet.

Marknadsföraren Cathina Wretdal-Lindström tror trots det att temat kommer att finnas med på ett hörn. I fjol ordnades en temadag kring mat från olika kulturer och något liknande blir det säkert i år.

Via bildningssektorn i kommunen kan privatpersoner, föreningar och samfund söka finansiering för projekt med anknytning till jubileumsåret.

Den första ansökningsrundan resulterade i en handfull projekt och Wretdal-Lindström förväntar sig att antalet ökar under den pågående ansökningsrundan som pågår fram till den 20 januari.

ÅU för exakt ett år sedan. Giles Duley besökte flyktingförläggningen i Nagu. Hans fotografier därifrån ställs nu ut.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*