Förflytta dig till innehållet

Finlandiapriset gick till Pajtim Statovci

Finlandiapriset i skönlitteratur gick till Pajtim Statovci för romanen Bolla. Erik Sandström/SPT


Pajtim Statovci fick Finlandiapriset i skönlitteratur. Juniorpriset gick till en bok om en dystopisk framtid och fackpriset till en bok om skogen.

På onsdagen delades Finlandiaprisen i skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur ut i Helsingfors. Yles vd Merja Ylä-Anttila delade ut priset i skönlitteratur till Pajtim Statovci för romanen Bolla.
– Boken lämnade djupa spår i mig. Den är våldsam, hård och till och med ful emellanåt. Men den belönar också, säger Ylä-Anttila.
I sitt tacktal säger Statovci att man inte kan kräva tacksamhet, men själv är han tacksam över väldigt mycket. Han är tacksam över priset och över att ha haft möjligheten att komma till Finland, som han i dag kallar sitt hemland.
– Tacksamhet är en känsla jag känner hela tiden, säger Statovci.
Musikern Olavi Uusivirta delade ut priset i barn- och ungdomslitteratur till Marisha Rasi-Koskinen för boken Auringon pimeä puoli.
– Det är en gripande bok om en dystopisk framtid, men som ändå inger hopp, säger Uusivirta.
Ekonomen Sixten Korkman delade ut Finlandiapriset i facklitteratur till Metsä meidän jälkeemme av Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen och Jenni Räinä. Boken handlar om den finska skogen.
– Skogen berör oss alla, säger Korkman.
Läsarnas favorit i kategorin för barnlitteratur var Koira nimeltään Kissa tapaa kissan av Tomi Kontio och Elina Warsta. I kategorin för facklitteratur var läsarfavoriten Metsä meidän jälkeemme. Läsarnas favorit i kategorin för skönlitteratur var Ensimmäinen nainen av Johanna Venho.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter