Finland, följ Sveriges exempel: Ge de unga afghanerna en chans!

I Sverige kom regeringspartierna nyligen överens om att göra ett undantag i sin asylpolitik: de afghanska asylsökande som vid sin ankomst i Sverige år 2015 var minderåriga, och som senare blivit myndiga, föreslås få tillfälliga uppehållstillstånd ifall de studerar eller planerar att studera vid gymnasium eller inom yrkesutbildningen. Efter slutförda studier ska de kunna söka jobb och på det sättet permanent uppehållstillstånd. Förslaget ska ännu godkännas av svenska riksdagen.

Även i Finland finns afghanska ungdomar som sedan hösten 2015 har rotat sig här. De har lärt sig språket, går i skola, och har fått vänner. Deras hemstad är nu till exempel Åbo, Jyväskylä eller Borgå.

Två år är en lång tid i en ung människas liv. Dessutom är många av dessa ungdomar uppväxta som flyktingar i grannländer till Afghanistan, och många har ingen att återvända till i Afghanistan. Vissa har aldrig ens besökt landet. Den ångest och rädsla som de nu lever med nu borde ingen behöva uppleva.

Till Sverige anlände cirka 35 000 minderåriga asylsökande år 2015 – det är fler än det totala antalet asylsökande till Finland samma år. Antalet ensamkommande till Finland låg kring 3 000, varav knappa 2 000 var afghaner. Vi vädjar till våra beslutsfattare: följ Sveriges exempel för en mer human asylpolitik! Låt de ungdomar som rotat sig här få en chans att stanna, och stoppa utvisningarna av alla som skulle omfattas av ändringen.

Eva Björkfelt

Linda Bäckman

Laura Keihäs

Lena Nykänen

Minna Saunders

Siv Skogman

Jenny Wiik

Aktiva i We see you-kampanjen i Åbo

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*