Finland fick jubileumsberg i Antarktis

En finländsk-isländsk expedition har bestigit ett nytt berg i Antarktis. Bland äventyrarna finns finlandssvensken Patrick ”Pata” Degerman som leder expeditionen.

För att hedra Finlands 100-årsjubileum döpte expeditionen berget till Mount Suomi. Sedan tidigare finns berget Mount Finland på Antarktis som Degerman och Pekka Holma erövrade 2006.

Årets finländsk-isländska expedition är en del av Finlands 100-årsjubileumsprogram. Toppen som nu erövrades ligger 2 598 meter ovanför havet i bergskedjan Wohlthat. Det tog expeditionen tio timmar att bestiga berget och återvända till lägret.

– Terrängen var isig, snöig och stenig så största delen av vägen gick vi till fots. Trots de krävande väderförhållandena gick bestigningen ändå bra: vindstyrkan var måttlig och temperaturen –26 grader, sade Degerman i ett pressmeddelande.

Förutom Degerman deltar Pekka Ojanpää, Mika Listala och Jón Ólafur Magnusson i expeditionen Lynx Adventure Antarctica. (FNB)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*