Finland 100 år uppmärksammas globalt

Foto: Suomi 100 / Leena Koskela

Finlands hundra år av självständighet firas med blåvit festbelysning i Finland och ivern har även spridit sig utomlands. Många länder deltar i Finlands födelsedagsfirande den 5 till 6 december genom att lysa upp ikoniska objekt i blått och vitt.

Bland annat får Niagarafallen i Kanada, Globen i Stockholm, Colosseum i Rom, Belémtornet i Lissabon och fästningen Fortaleza i Moçambiques huvudstad Maputo blåvit festbelysning.
Flera monument och objekt som deltar i festligheterna publiceras under självständighetsveckan.

– Det är fint att se hur många vänner Finland har ute i världen och hur aktivt man vill delta i Finlands betydelsefulla stund. Många objekt är historiskt och internationellt betydelsefulla platser, där lokala finländare och Finlands vänner kan känna stolthet och glädje över jubileumsåret som snart kulminerar i självständighetsdagen, säger Pekka Timonen, generalsekreterare för jubileumsåret Finland 100.

Yle förmedlar världens blåvita stunder i tv, på Yle Arenan, på webben och i sociala medier med start på självständighetsdagsaftonen.

Självständighetens 100-årsjubileum är det största jubileums- eller temaåret i Finland genom tiderna. Genom den öppna ansökan anslöts över 5 000 olika projekt till det officiella programmet. Den öppna programansökan, sättet att förverkliga året på och dess bredd är även unikt i internationella sammanhang.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*