Fin start – snöpligt slut

En färgklick. Högerbacken Arttu Hoskonen hörde till de piggare i Inter. Här i närkamp med Petteri Pennanen. Foto: Mats Lundberg

Reuben Gabriel var namnet för dagen då medaljjagande KuPS vände ett underläge till seger med 2–1 över Inter. Fredagens dystra och snöpliga slutsiffror på Veritasstadion innebär att Åbolaget fortfarande inte kan tillgodoräkna sig två raka segrar på hela säsongen.

Efter den nästan overkligt dåliga insatsen i senaste hemmamötet med FC Lahti (förlust 1–6) var det ett restaurerat och mycket bättre Inter publiken fick se. Men som tränaren Fabrizio Piccaleta konstaterade efter slutsignalen:

– En förlust är alltid en förlust. Men man kan förlora på så många olika sätt. Om Lahtismatchen fanns egentligen inget annat att säga mer än att vi var kassa. Men i dag då vi gjorde en av våra bästa hemmamatcher på långa tider och ändå inte får något med oss är det mycket värre.

– I mina ögon stod killarna för en stark prestation. Det enda problemet var att vi inte kunde utnyttja våra chanser. Vi gör ett futtigt mål på sex–sju möjligheter medan motståndarna har så gott som hundraprocentig utdelning på såna. Ibland är fotboll obehagligt. I dag var en sådan dag, säger italienaren.

Spelmässigt stod Inter för en första halvlek med en hel del positiva förtecken. Värre var det med den svåra konsten att näta.

Till exempel Mika Ojala som inom halvannan minut fick två gyllene lägen och sköt grovt förbi vid bägge tillfällena. Bommarna kunde varken mätas i centimeter eller decimeter men väl i meter. Det var möjligheter som Ojala för ett par år sen förvaltat vilken dag som helst i veckan.

Även en annan hemflyttare, Timo Furuholm, hade två chanser efter varandra utan att hitta rätt. Fast vid tredje tillfället, då Benjamin Källman slog ett lågt inlägg från högerkanten, tog Furuholm revansch med en behärskad bredsida. 33 minuter hade spelats då.

Den dyrbara ledningen höll i precis fyra minuter. Åter vid en fast situation svek Interförsvaret. Bevakningen på Reuben Gabriel framför födelsedagsbarnet Henrik Moisanders bur existerade inte. Närmaste man, Tero Mäntylä, var alldeles för långt borta för att kunna hindra den omarkerade Kuopiospelaren.

Åtta minuter in i andra halvlek kunde Källman givit de blåsvarta ett nytt ledningsmål att gå på. Skottet var hårt och pressat men KuPS-vakten Otso Virtanen dykräddade ner till en resultatlös hörna.

Med fem minuter kvar av de ordinarie nittio var det i stället gästerna som genom Urho Nissilä var hårsmånen från att koppla grepp om alla tre poäng. Stolpen räddade Moisander den gången men inte vid nästa då han själv orsakade en farlig frispark utanför straffområdet.

Nissilä tog hand om den och Reuben Gabriel stod påpassligt framför kassen en gång till och styrde in det vinstgivande målet.

Kuopiotränaren Jani Honkavaara hade all orsak att glädjas över utgången.

– Det var en jämn match. Inter spelade bra men vi hade Otso Virtanen mellan stolparna. Han räddade oss i dag. Det kunde ha gått hur som helst men vår förhöjda intensitet mot slutet betalade sig. Härligt att vara med för det här nu när vi går för medalj.

Inter fortsätter borta mot VPS den 12 oktober. Därefter väntar två hemmamatcher mot Helsingforsklubbarna HIFK och HJK 16 och 20 oktober.

Inter–KuPS 1–2 (1–1)
Mål:
33. Timo Furuholm (Benjamin Källman) 1–0, 37. Reuben Gabriel (Jiri Nissinen) 1–1, 88. Gabriel (Urho Nissilä) 1–2.
Inter: Henrik Moisander – Arttu Hoskonen, Ari Nyman, Tero Mäntylä, Tatu Varmanen – Philip Njoku (79. Julien Faubert) – Mika Mäkitalo (90+3. Guy Gnabouyou), Lucas Garcia – Mika Ojala, Benjamin Källman, Timo Furuholm (72. Macoumba Kandji).
KuPS: Otso Virtanen – Jiri Nissinen, Hamed Coulibaly, Nikko Boxall, Tuomas Rannankari – Reuben Gabriel – Ilmari Niskanen (68. Gbolahan Salami), Ville Saxman, Urho Nissilä, Petteri Pennanen – Ats Purje (74. Saku Savolainen).
Hörnor: I 4, K 4.
Varningar: I 2 (82. Varmanen, 87. Moisander), K 0.
Domare: Oskari Hämäläinen.
Publik: 1690.
Planens lirare: Reuben Gabriel, KuPS.
Interliraren: Lucas Garcia.