Förflytta dig till innehållet

Fin placering i Österrike för Niklas Hollsten från Kimito

Här gick det undan för Niklas Hollsten. Foto: Susanna Larsson


Snowboardåkaren från Kimito Niklas Hollsten tog i går (13.1) en andra plats i en Freeride World Qualifier-tävling i Österrike. Det blev han väldigt nöjd med eftersom han inte har tävlat på ett par år, och ville kolla nivån.
– Det var bästa tänkbara väder och trevligt på allt sätt, och många gamla bekanta som jag träffade, säger han.
Hollsten har tävlat i cirka 10 år och är dubbel regerande finsk mästare, förutom att han tidigare har vunnit nordiska mästerskap med mera. Inget under att han i många år har korats till Årets idrottare på Kimitoön.
Gårdagens FWQ-tävling gick som alltid ut på ta sig ner från en bergstopp på det snyggaste, snabbaste och mest spektakulära sättet utan att göra misstag som att falla, tveka inför ett stort hopp eller stanna.
Tävlingen hölls i österrikiska Heiligenblut am Grossglockner, och råkade passa ihop med Niklas Hollstens och hans flickvän Susanna Larssons reserutt, det är just nu på husbilsresa med sina tre huskyhundar.
Hur mycket som Hollsten hinner tävla i snowboard i år återstår att se. Det som är säkert är att han under sommarsäsongen jobbar med båtservice vid D-marin i Dalsbruk. Sedan varvar han med toppturguidning, alltså att guida skidåkare tryggt upp på fjälltoppar och ner igen i Norge och Sverige, och med hundspannkörning i Norge; på de turerna guidar han också. Vissa turer går in i Jotulheims nationalpark där motorfordon är helt förbjudna men hundspann går alltså bra.
– Jag kom in på det här med huskys och hundspann tack vare att jag under en resa i Norge blev bekant med Niklas Ulfstedt som äger Beito Hysky Tours och köpte min första husky därifrån. Ungefär samtidigt så gick jag utbildningen till vildmarksguide vid Axxells Brusaby och då blev jag intresserad av hundspannkörning, säger Hollsten.

Niklas Hollsten startklar. I bakgrunden syns Grossglockner, Österrikes högsta berg. Foto: Susanna Larsson


På väg mot startplatsen. Foto: Susanna Larsson


Huskys trivs bra i den österrikiska vintern. Foto: Niklas Hollsten

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *