Filmen: 24 veckor (24 Wochen)

Abort? Julia Jentsch och Bjarne Mädel är det mogna, kloka paret som väntar baby med Downs syndrom.

24 veckor (24 Wochen)

4 av 5 sjärnor
Tyskland 2016
Regi: Anne Zohra Berrached
Manus: Carl Gerber, Anne Zohra Berrached
I rollerna: Julia Jentsch, Bjarne Mädel, Johanna Gastdorf, Emilia Pieske
1:42 F12

De är framgångsrika, de bor med sexårig dotter i ett funkishus i Tyskland. Hon är firad ståuppkomiker, en kändis, och gravid. Han är manager. Vid besök på rådgivningen i vecka 24 får de veta att det efterlängtade och älskade barnet har Downs syndrom. Och hjärtfel.

Filmen ”24 veckor” av Anne Zohra Berrached är en berättelse om ett omöjligt val. En intensiv berättelse av en skicklig, lyhörd regissör med de fantastiska skådespelarna Julia Jentsch och Bjarne Mädel i rollerna. Beskedet är en chock. Men de älskar och grälar, tar hand om sexåringen och släpper in mormor/svärmor. Julia Jentsch gör en hart när omöjlig bedrift och hennes karaktär är medmänsklig, vi känner empati. Mannen i familjen är riktigt okej, men sist och slutligen är det modern, den gravida kvinnan, kvinnan, som ensam bestämmer. Över sitt liv.

Filmen är ett engagerande drama och en så skickligt berättad fiktion att man lätt tror att den är en dokumentär. Eller i alla fall bygger på verkliga händelser. Personerna är riktiga levande, här och nu. Omgivningens, släkt och vänners reaktioner är trovärdiga, allt från positivt tänkande till – vämjelse.
Och därmed kan filmen även ses som en metafor.

Länge är de glada och lyckliga, de träffar levnadsglada sjungande och visa ungdomar med – Downs syndrom. Visst är det mångfacetterade livet underbart? Men att avstå från turnéerna? (Så enkelt var det inte, men en tanke bland ett otal andra). ”Visst ska vi, vi kan och vi ska klara det”.
Anne Zohra Berrached och Carl Gerber (medförfattare) håller sig till sak och till familjen, med fokus på den gravida kvinnan. Hemma, på jobbet, på sjukhuset, på kaffe … Rakt och ärligt (poetiskt säger någon) ända till slutet, utan att ta ställning. Eller kanske inte helt, men det gör inte den sannerligen fina filmen sämre. Filmen om ett omöjligt val.
Tyskland har en egen abortlagstiftning. Hur den fungerar i teori och praktik förklaras och illustreras av sakkunniga, sakkunniga läkare och mödrar.

Övriga premiärer

la la land. Ryan Gosling och Emma Stone i huvudrollerna.

La La Land
5 av 5 sjärnor
USA 2016
Manus och regi: Damien Chazelle
I rollerna: Emma Stone, Ryan Gosling
2:08 T
Handling: Mia (Emma Stone) och Sebastian (Ryan Gosling) träffas av en slump i Los Angeles, LA.
Förälskelse; romantisk komedi. Musikal! Hon vill bli skådespelare och manusförfattare, han är jazzpianist och drömmer om en egen jazzklubb. Drömmar, våga drömma och våga och orka förverkliga drömmar. Det är vad manusförfattaren och regissören Damien Chazelle (”Whiplash”) gör. I drömfabrikens och drömmarnas stad.
Cinemascope står det i förtexterna och filmen är dels en hyllning till, till exempel ”Singing in the rain” men helt egen och annorlunda, och ack så bra. Skådespelarna dansar och sjunger med bravur. ”Onaturligt” blir naturligt i detta drama som är en kärlekshistoria med kärlek till konsten. Länge leve jazzmusiken och filmen! Filmen är en visuell eskapad. Tillsammans med regissören skapar svenska fotografen Linus Sandgren magi med långa tagningar, ändå nära inpå, nära personerna och staden LA. Energiskt nytänk hela vägen. Tempot håller inte hela vägen, men ändå!

Live by night
3 av 5 sjärnor
USA 2016
Manus och regi: Ben Affleck (bok: Dennis Lehane)
I rollerna: Ben Affleck, Elle Fanning, Brendan Gleeson
2:09 F16
Förbudstid, LA och Miami, Ben Affleck spelar en frilansande gangster som tvingas bli maffiamedlem på grund av sina kvinnohistorier.
Snygg produktion som även (nytänk) behandlar Kuba och KKK vid sidan om, så att säga. Men för mycket av Afflecks navelskådande plus pang pang.  Och historiska precisionen?

Rättelse
I recensionen av ”Jackie” i förra veckans ÅU stod det ”… född Onassis”. Naturligtvis ska det vara ”senare fru Onassis”.

Krister Lindberg
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*