Förflytta dig till innehållet

EU måste jobba mot faktaresistens

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Dagens teknologi gör det väldigt lätt för oss att snabbt hitta stöd för våra egna åsikter och för att argumentera för vår sak, speciellt via sociala medier.
På sociala medier grupperar vi oss snabbt enligt åsikt och det är svårt som utomstående att framföra sin egen synpunkt eller korrigera felaktigheter eftersom motparten redan är omgiven av en skara likasinnade som tänker som denne.
Oavsett vad debatten gäller är det viktigt att förstå att en tillspetsning i argumentationen lätt uppstår idag.
Sociala mediers algoritmer påverkar vårt personliga flöde, eller med andra ord: vi ser det vi vill se.
Det är som ett kaninhål i Alice i underlandet. För varje video du kikar föreslås efteråt nästa video som är lite mer extrem. För varje skutt hamnar du alltså djupare i hålet och så småningom ser du inget annat.
I det här skedet borde våra egna varningsklockor klämta och vi borde fråga oss själva: är det fakta jag ser eller läser just nu?
Det finns alltså idag ett instrument för polarisering. Vi har sett det när Trump blev vald i USA och när britterna röstat om Brexit, för att nämna några exempel. Hur kan vi då motarbeta polarisering?
Vi behöver fortsatt utbildning och kontinuerligt lärande för att lära oss skilja på fakta och tyckande samt förstå hur algoritmerna i sociala medier fungerar.
Dagens demokratiska samhälle är digitalt, men i gengäld krävs det digital allmänbildning och digital kompetens, vilket alla inte har idag. Detta är en jämlikhetsfråga som beslutsfattarna behöver ta itu med.
Vi behöver bli avsevärt mycket bättre på att kunna stå upp mot de som vinner på att polarisera oss och vårt samhälle.
Vi kan påverka här hemma, men vår bästa chans för ett öppnare och mindre faktaresistent samhälle är via EU.
De nya direktiven EU antagit är inte anpassade till den digitala verklighet vi har idag.
Martin Norrgård
SFP
Kandidat i Europaparlamentsvalet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter