Förflytta dig till innehållet

EU behövs när främmande makter bygger helikopterplattor på våra kobbar och skär

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ofta är det de enkla och korta uttrycken av kända politiker som får vingar och som skapar opinion.
I november ifjol sade Frankrikes president Emmanuel Macron att Europa endast kan försvaras av en ”äkta, europeisk armé”.
Angela Merkel var inte sen med att visa sitt stöd för Macrons tanke.
I debatter och i valmaskiner har även vi EU-valskandidater återkommande fått svara på vad vi anser om en gemensam europeisk armé.
Det är inte särskilt realistiskt med en för EU egen armé och det är Macron själv mycket medveten om. Istället vill Macron att EU i framtiden ska vara bättre förberedd på militära hot.
Uttalandet om en egen EU-armé kan ses som en plattform för Macron att visa sig vara pro-EU.
Trumps politik och kritiska inställning till Nato har fått många ledande europeiska politiker att tänka på framtida försvars- och säkerhetssamarbeten, vilket är bra.
För Finlands del är försvars- och säkerhetssamarbetet inom EU otroligt viktigt och vi har också haft en aktiv roll inom det samarbetet.
Vårt lands aktiva roll syns bl.a. i det att Esa Pulkkinen idag fungerar som högsta befälhavare över EU:s militära stab och att Finland deltagit med trupper till EU:s snabbinsatsstyrkor.
EU har i sin beredskap militära och civila krishanteringsstyrkor, vars syfte är att förebygga att större kriser eller krig inträffar.
EU har lyckats väl i utförandet av såväl militära som civila krishanteringsoperationer, men beslutsfattandet att delta i dem har dröjt alldeles för länge, eftersom samtliga medlemsländer enhälligt behöver godkänna EU:s deltagande i internationella kriser.
För att vi i framtiden bättre ska klara av de kriser som uppstår utanför EU behöver vi förbättra operationsberedskapen och revidera EU:s beslutsprocess vad gäller deltagande i militära och civila krishanteringsoperationer.
Även om jag inte tror att EU behöver en gemensam armé ger jag Macron rätt i att EU behöver förstärka sitt försvar. Det går alltid att säga att vi ska samarbeta mer, men enbart det räcker inte till.
Att EU, genom de militära och civila krishanteringsstyrkorna, snabbare tar sitt ansvar som fredsbevarare i till exempel Afrika kan bidra till att färre människor blir tvungna att fly från sitt hemland.
Dagens oroliga stormaktspolitik tvingar EU att fördjupa samarbetet inom försvars- och säkerhetspolitiken. Det här samarbetet är viktigt för Finland, som inte är medlem i Nato.
Om ett av EU:s medlemsländer idag angrips tar vi inom EU fram Lissabonfördragets artikel 42.7.
Där det är rätt oklart vad de andra medlemsländernas hjälp egentligen innebär. Det här behöver ses över.
När främmande makter bygger helikopterplattor på våra kobbar och skär i vår skärgård räcker det inte bara med nationell beredskap. Därför behövs EU.
Martin Norrgård
EU-valskandidat
SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter