Etla: Regeringen når inte sysselsättningsmålet

PROGNOS. Forskarna Seppo Kari och Niku Määttänen presenterade Etlas rapport på torsdagen. Foto: Lehtikuva

Regeringen kommer inte att nå sitt huvudmål att höja sysselsättningen till 72 procent och den offentliga skulden slutar inte att öka så som regeringen har hoppats, skriver Näringslivets forskningsinstitut i ett PM.

Men Etla medger samtidigt att målen och den allmänna linjen i regeringens ekonomiska politik är riktiga.

– Den har inlett och delvis genomfört viktiga reformprojekt, slår Etla fast.

Etla anser att den svagt stimulerande linjen i finanspolitiken är en vettig kompromiss mellan motstridiga mål. En skärpning av politiken skulle äventyra den klena tillväxten.

– Men å andra sidan skulle en märkbart ökad stimulans ytterligare minska möjligheten att minska skuldsättningen.

Etla anser att regeringen måste fortsätta med en reformpolitik som stärker sysselsättningen och produktiviteten samt dämpar ökningen i de offentliga utgifterna för att nå de uppställda målen.

– Om detta inte lyckas står vi inför en ny rad med nedskärningar.

Etlas forskare har gjort upp en promemoria till regeringen. I den utvärderar de regeringens ekonomiska politik. De fäster speciell uppmärksamhet vid hurudan ekonomisk politik regeringen borde bedriva under resten av valperioden.

Etla har sedan 2010 publicerat promemorior där forskningsinstitutet inför regeringsförhandlingarna och regeringens halvtidsgranskning har gett råd till den sittande regeringen. Statsminister Juha Sipiläs (C) regeringen står inför sin halvtidsgranskning efter vårens kommunalval.

FNB

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*