Etikchef kritiserar Trumps planer

Walter Shaub som leder det organ som övervakar etiken i amerikansk politik (OGE) kritiserar den tillträdande presidenten Donald Trumps planer för att undvika intressekonflikter. Han säger att de inte räcker till.

På sin första presskonferens på onsdagen sade Trump att han för att undvika en intressekonflikt har undertecknat dokument som helt flyttar över ansvaret för hans affärsverksamhet på sönerna Don Jr och Eric.

Trump sade också att han inte tänker diskutera skötseln av affärsverksamheten med sönerna så länge han är president.

Shaub säger enligt ABC News att en begränsning av direkt kommunikation inte räcker till. Shaub anser att Trump inte borde få någon som helst information om sin affärsverksamhet.

Hittills har Trump närmast skämtat bort alla uppmaningar om att han borde sälja hela affärsverksamheten för att undvika eventuella anklagelser om korruption eller intressekonflikter.

Shaub säger också att de åtgärder som Trump har presenterat inte motsvarar dem som tidigare presidenter har vidtagit för att undvika intressekonflikter. Shaub tycker att Trump kunde följa utrikesministerkandidaten Rex Tillersons exempel. Han avstod från sitt jobb som vd för oljebolaget Exxon Mobil.

På presskonferensen sade juristen Sheri Dillon att Trumps företag inte kommer att ingå några avtal utomlands under presidentperioden och att Trumps dotter Ivanka inte deltar i affärsverksamheten. Ivankas make Jared Kushner blir Trumps rådgivare.

Shaub påpekar att det att Trump inte deltar i nya avtal inte slopar risken för intressekonflikter. Samtidigt kräver han att Trump helt lösgör sig från affärsverksamheten.

– Problemen löses inte av att Trump avstår bara för en kort tid, säger Shaub.

– Ingen president har agerat på detta sätt sedan kongressen godkände etiklagen 1978 efter Watergateskandalen, tillägger han.

På presskonferensen skämtade Trump att om hans söner gör ett dåligt jobb så kommer han tillbaka om åtta år och meddelar att de har fått sparken. Med det hänvisade han till sitt tv-program där samma fras har blivit välkänd.

PrivCon som erbjuder information om företag uppger att Trumps koncern sysselsätter cirka 22 000 personer och hade en omsättning på 9,5 miljarder dollar 2014.

FNB–AFP

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*