Enkel midsommarmeny utan onödig stress

Foto: Sofie Sergelius

Bakad färskpotatis med örtolja

4 portioner

1 kg färskpotatis
6 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 tsk flingsalt
1 dl finhackade blandade örter (persilja, gräslök och rosmarin)
20 g finriven parmesanost

Tvätta potatisen och lägg en tjockbottnad kastrull och häll på vatten just så att potatisarna täcks.
Koka under lock i cirka 10-15 minuter tills potatisen är färdig men inte mosig.
Värm ugnen till 225 grader.
Placera de kokade potatisarna i en långpanna och använd en potatisstöt för att lätt kross potatisarna.
Mixa ihop örter med olivolja och salt och pensla de krossade potatisarna med oljan.
Rosta potatisarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut ur ugnen och strö över riven parmesan.
Servera potatisarna varma med extra salt vid behov.

Fat med matjessill
Foto: Sofie Sergelius

Matjessill med äppelröra

Har du inte tid att tänka på sillen? Toppa då bara färdig matjessill med en äppelröra och servera med potatis.

4 portioner

200 g matjessill
1 grönt äpple
1 msk citronsaft
1 msk finhackad gräslök
2 msk smetana
1 krm grovmalen svartpeppar

Skär matjessillen i avlånga bitar och placera på ett fat.
Skala och tärna äpplet i små bitar. Blanda ihop äppeltärningarna med citronsaft, gräslök och smetana.
Fördela äppelröran över sillbitarna och toppa med lite extra finhackad gräslök.

En paj med rödbetor och filodeg på en färgglad tallrik
Foto: Sofie Sergelius

Somrig filodegspaj

4 portioner

4 st filodegsark
50 g smält smör
600 g rödbetor
200 g vitlöksfärskost
2 ägg
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 salladslök

Skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Koka rödbetsklyftorna i saltat vatten under lock i cirka 25 minuter tills de blivit mjuka. Häll av kokvattnet.
Värm ugnen till 200 grader.
Vispa ihop vitlöksfärskosten med ägg, salt och peppar.
Finhacka salladlöken och rör ner den i färskoststanningen.
Placera ett filodegsark i en med smör penslad 20×30 centimeters ugnsform, och pensla mera smör på. Upprepa med resterande filodegsark, och kom ihåg att pensla rejält med smör mellan varven.
Placera rödbetsklyftorna i pajformen och häll över äggstanningen. Vik över filodegsarkenlängs med pajens kanter.
Grädda pajen i mitten av ugnen i 40-50 minuter.
Servera med mikrogrönt eller blandsallad.

Enkel och snabb choklad- och jordgubbskaka

12 portioner

3 st färdiga kladdkakor (glutenfria ifall kakan ska vara glutenfri)
750 g mascarpone
1,5 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
3 msk grädde
500 g jordgubbar
125 g hallon
50 g blåbär

Vispa ihop mascarpone med florsocker, vaniljpulver och grädde.
Skölj och skiva cirka två tredjedelar av jordgubbarna. Skölj av hallon och blåbär.
Placera en kladdkaka på ett kakfat och sprid ut en tredjedel av mascarponen och toppa med hälften av de skivade jordgubbarna.
Placera en till kladdkaka på och upprepa med mascarponeröran och jordgubbarna. Lägg den sista kladdkakan överst och bred ut resten av mascarponen. Dekorera med resen av jordgubbarna, alla hallon och blåbär.
Servera genast. Observera att den glutenfria kakan kan spricka sönder eftersom det är så mycket tyngd i kakan.

Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*