Förflytta dig till innehållet

Enkel fisk för sommarvardagen

Fiskpinnar, en skål med sås och en citron.
Gösfilé med sås på ett fat.

En riktig klassiker: fisk med smörsås. Foto: Sofie Sergelius

Gös med beurre blanc

Beurre blanc
1 bananschalottenlök
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
75 g mjukt smör
3 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
Stekt gös
4 gösfiléer
1 msk flingsalt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk smör
2 msk finhackad gräslök
Beurre blanc: Skala och finhacka schalottenlöken.
Lägg vinäger, vin och schalottenlök i en liten kastrull och koka upp. Reducera tills det finns knappt en tesked vätska kvar.
Häll upp grädde i en annan kastrull och låt sjuda på medelvärme tills grädden kokat ihop och hälften återstår.
Häll över grädden till kastrullen med schalottenlöken och stäng av plattorna.
Skär smöret i små bitar och tillsätt lite i taget under ständig omrörning tills smöret smält. Smaka av med salt och peppar.
Håll såsen varm medan gösen steks eftersom såsen kan skära sig ifall den måste hettas upp på nytt.
Stekt gös: Salta och peppra båda sidorna på alla fyra filéer. Klicka smör i en stekpanna och stek gösfiléerna på hög värme två minuter per sida, lite beroende på filéns tjocklek.
Servera gösen med beurre blanc och toppa med finhackad gräslök.

Fiskpinnar, en skål med sås och en citron.

Hemgjorda fiskpinnar. Foto: Sofie Sergelius

Hemgjorda fiskpinnar

400 g torsk
1 tsk salt
2 ägg
1 dl vetemjöl
4 dl pankomjöl
50 g smör
Skär torskfiléerna i avlånga bitar. Strö saltet på båda sidorna över alla filéer.
Vispa upp äggen i en bred skål med låga kanter. Häll upp vetemjöl på en djup tallrik och pankomjölet på en annan tallrik.
Dubbelpanera fiskfiléerna genom att börja med att doppa fisken i vetemjölet så att filén är helt täckt. Doppa därefter filén i det vispade ägget och avsluta med att rulla dem i pankomjölet.
Klicka en matsked smör i en stekpanna. Stek fiskpinnarna i etapper på medelvärme i 2 minuter per sida tills de blivit gyllenbruna. Stektiden varierar lite beroende på fiskpinnens tjocklek. Kontrollera att fisken är genomstekt genom att skära upp en av pinnarna. Tillsätt mera smör i pannan mellan varven.
Servera fiskpinnarna med tartar och kokt färskpotatis.
Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter