Förflytta dig till innehållet

En mässkalles bekännelser

Krister A.Martell år 1980, ombord på M/S Fiskö. Foto: Johnny Henriksson

Det här är en bok med många namn och hög igenkänningsfaktor – ”Iakttaget från byssan” kommer säkert att sälja slut på en gång.

Författare är Vestlaxpojken Krister Martell som från barnsben älskade fartyg.

Sedan fick skoltröttheten honom att leta rätt på den absolut kortaste utbildningen – en termin vid Ålands sjömansskola, till ekonomibiträde.

I Mariehamn spanade han genom Gustaf Erikson-rederikontors fönster in världskartan med alla GE-fartygs positioner utsatta. På ett sådant ska jag ut beslöt Martell och som 16-åring fick han ett vikariat som motorelev över jul och nyår, med löftet att senare få bli mässkalle.

Starten kunde ha varit bättre – han blev av misstag instängd i ett litet förråd en halv dag och spydde över hela Nordsjön, rädd att sjösjukan aldrig skulle ge med sig.

Det gjorde den – det blev flera båtar 1978-83. Livet ombord beskrivs så man nästan kan känna hur trångt och bullrigt det var. Mycket litet har tidigare på (finlands)svenska skrivits om livet till sjöss på små fraktfartyg ur en mässkalles synvinkel. Det var mycket jobb med städning, dukning, diskning etcetera, och han var ofta den som hade kontakt med både befäl och manskap. Och Martell tycks alltid ha varit med då det hände.

Fester och flickor, jo, men också bekantskap med hundratals ombordanställda – som det på de trånga fartygen gällde att komma överens med. Särskilt långa resor, hårt väder och svårighet att alls få proviant – mathållningen kunde ibland bli riktigt knaper – satte allas nerver på prov.

Humor behövdes, och practical jokes saknades inte heller. En gång tråcklade Martell ihop byxbenen på overallen som en maskinmästare var berömd för att blixtsnabbt hoppa in i – sedan kom det från maskinrummet ett fejkat alarm som Martell också ordnat med. Som återbetalning på skämt som han själv utsatts för.

En överstyrman får också han några sidor. Han fiskade haj från en liten gummibåt. I Turkiet gick han ut ur en butik med en läderjacka på sig utan att betala ”bara för att se vad som händer” – innan han tio minuter senare kom tillbaka för att betala. Oberörd som vanligt av den uppståndelse som hans tilltag väckt.

Bara ett par gånger lyckades någon avstyra hans idéer: Ena gången då han i en hamn tagit med sig en hund som det stod målat Stina på, andra gången då han tänkte kolla om det egna fartyget skulle rymmas under ett tankfartygs ankarkätting.

Man förstår att samtalsämnen inte saknades med en sådan överstyrman. Tydligen har Martell gjort minnesanteckningar – både anekdoter, av- och påmönstringar, kolleger och resor är minutiöst redovisade.

Varje gång han vid Finnairs kontor på Aningaisgatan satte sig i bussen till  Åbo flygfält för att igen mönstra på någonstans i världen kände han att nu kan äventyret börja på nytt, en enorm frihetskänsla.

Till slut satte eksem på händerna stopp både för en mässkalles jobb och kockskolan där han hade fortsatt. Det nya yrket blev redovisningsmerkonom.

Martell har länge varit aktiv i kontakten med gamla GE-anställda – med träffar och Facebooksidan ”Vi som varit till sjöss på GE-fartygen”.

–Många var intresserade av livet ombord så jag hoppades att någon ur FB-gruppen skulle skriva. Ingen gjorde det, så till slut (då jag hösten 2015 för Ålands sjöfartsmuseum hade arkiverat vår FB-grupps bilder) tänkte att nu gör jag det, säger han.

Vägkosten han fick av gamla kolleger löd ”var ärlig”. Och nog är boken frispråkig, även om en gränsdragning förstås har gjorts. Hundratals ålänningar, åbolänningar och andra fastlänningar kommer att känna igen sig och säkert skratta gott (eller skaka på huvudet). Och Kimitoöborna får höra historien om tavelstölden från Sextant – ett numera bortgånget ”vattenhål” – och om hur hela Fröjdböleområdet mörklades så smuggelspriten effektivt kunde distribueras.

Faktainslag om båtar och orter varvas med logg om var och när fartygen lastade och lossade. Här har Martell haft stor hjälp av andra, och av Dragsfjärdsbon Mona Fernelius som effektivt granskat språket.

Dragsfjärdsfödda Clas-Johan ”C-J” Karlsson har gjort en layout som precis fångar nostalgin.

Martell har döpt boken till ”Iakttaget från byssan” – alltså kabyssen – och ger ut boken på eget förlag. Han kommer att presentera den i Villa Lande, Kimito kring den 20 augusti.

Boken har en egen facebooksida:https://www.facebook.com/sjomanshistorier19781983/

Boken har nästan 80 bilder, en fjärdedel av dem har aldrig publicerats förut.

Krister A.Martell skrev på boken hela fjolåret. Foto: Outi Yrjölä

M/S Fiskö där Martell seglade med nästan två år, med skepparen ”Peo” Lindholm från Kimito.

M/S Germundö år 1981: Fr.v. Timo Alava, Päivi Söderholm och Kjell Roberts. Bild Timo Alava.

M/S Germundö lossar i San Juan Purto Rico. Foto: Levi Palen.

Trånga hytter. Maskinchef Nisse Björklund granskar sina böcker ombord på M/S Germundö.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter