Förflytta dig till innehållet

En förlängd läroplikt förbättrar ungdomars möjligheter

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


En av regeringen Marins största reformer, en ny lag om läroplikten, har nu avancerat så pass långt att lagförslaget kan sändas på remiss. Detta viktiga lagförslag, som kommer att ha en positiv effekt på varje ungdoms framtid, kommer att diskuteras i riksdagen genast under hösten.
Enligt lagförslaget förlängs läropliktsåldern till 18 år. Med den nuvarande 9-åriga grundskolan klarar man sig inte i dagens värld. I samband med reformen som väntas träda i kraft på hösten nästa år kommer läromedel som gymnasieböcker och studiematerial i yrkesutbildningen bli avgiftsfria. Detta är viktigt, eftersom en andra stadiets utbildning innebär avsevärda utgifter under studietiden och det har varit en stor utmaning för många.
Reformen kommer att leda till att varje ungdom får en individuell studieväg med stöd och vägledning för att kunna slutföra sina studier. Om en ungdom av en eller annan anledning vill avsluta sina studier som hen har påbörjat måste man hitta en ny studieplats innan ens tidigare studier kan avslutas. Vi ska ta hand om våra ungdomar och inte låta en endaste ungdom gå miste om sin studieplats och lämnas åt sitt eget öde.
Reformens kritiker anser att istället för denna reform, som gäller varje ung person, borde man rikta speciella åtgärder till de ungdomar som är i risk för att inte ta en examen. Det har man gjort hittills, men trots detta har 16 procent av åldersklassen inte slutfört en andra stadiets utbildning.
Detta är mycket olyckligt eftersom bara drygt 40 procent av de med enbart grundskoleutbildning är sysselsatta, vilket betyder att de flesta hamnar utanför arbetsmarknaden. Vi som nation har inte råd med detta, varken ekonomiskt eller mänskligt. Exempelvis har de med en gymnasieutbildning en sysselsättningsgrad på cirka 70 procent. När sysselsättningen därmed stiger kommer reformen att betala för sig själv.
Enligt internationella studier har en förlängning av den utbildning som är obligatorisk en positiv effekt på både inkomst och produktivitet, samt minskat marginaliseringen.
Coronavirusepidemin har kraftigt påverkat ekonomin och sysselsättningen och därför är framtida insatser så som att förlänga läroplikten ännu viktigare. Det finns skäl att komma i håg att en förlängd läroplikt till andra stadiet beräknas öka sysselsättningsgraden med fyra procent.
Redan en ökning av sysselsättningsgraden med en procent kommer att medföra cirka 700 miljoner euro mera till de offentliga finanserna. I det perspektivet är reformens årliga kostnad på 129 miljoner euro en liten summa. Efter coronaviruskrisen behövs kunskap mer än någonsin i Finland.
Eeva-Johanna Eloranta
Riksdagsledamot, SDP
Vice ordförande för riksdagens kulturutskott
 
Lokala riksdagsledamöter skriver kolumner i ÅU på torsdagar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter