Förflytta dig till innehållet

Ekotori i Åbo öppnade matsvinnsskåp – vem som helst kan hämta eller föra hit oanvända livsmedel

Ekotoris ingång från sidan

Ekotoris ingång från sidan

Ekotori har öppnat nytt matsvinnsskåp på Järngatan 12. Foto: Lilly Björklund


Varje finländare slänger cirka 20 kilogram mat var varje år. Det finns redan ett flertal matsvinnsaffärer i Finland, dit folk kan föra oanvända produkter i stället för att slänga bort dem.
I Åbo har det inte funnits någon förrän nu.
I måndags öppnades Ekotoris nya matsvinnsskåp på Järngatan 12 i en av dess butiker.
Ekotori har riktat in sig på att ta emot mat av hushåll istället för från matbutiker.
– Vårt mål är att minska den otroliga mängden matsvinn som sker i hushållen. Vi har i Finland koncentrerat oss på att minska svinn från handeln, men den största mängden kommer faktiskt från våra egna hushåll, säger Taina Vuorimies, vd för Ekotori.
Taina Vuorimies brevid matsvinsskåp

Matsvinnsskåpet ska minska matsvinnet i hushållen, förklarar vd för Ekotori, Taina Vuorimies. Foto: Lilly Björklund

Personalen granskar noggrant all mat som kommer in

Vem som helst kan föra mat till matsvinnsskåpet och även ta mat därifrån. Öppettiderna är klockan 8–18 måndag till fredag och lördag klockan 10–15.
Livsmedel tas emot så länge förpackningen är oöppnad och utgångsdatumet inte har passerat.
Grönsaker och rotfrukter behöver inte vara förpackade. Köttprodukter går bra, men fiskprodukter tas inte emot på grund av att de är väldigt känsliga när det gäller hållbarhet. Egenlagad mat godkänns inte heller.
Personalen granskar noggrant all mat som kommer in. Vem som har hämtat maten, när, och vad de hämtar skrivs noggrant upp.
Ekotori tar enbart emot mat av hushåll men kommer kanske i framtiden även att ta emot överblivna varor från matbutiker i Åbo.
– Hållbar utveckling och sortering är något jag tänker på varje dag. Jag har länge undrat varför det inte finns ett ställe i Åbo som tar tillvara mat som annars skulle gå till spillo. Jag bestämde mig för att själv göra något åt saken och då väcktes idén med matsvinnsskåpet. Jag hoppas att fler skulle börja tänka på mängden mat som de köper i butikerna. Vi måste fråga oss själva i butiken ifall vi verkligen kommer äta upp all den mat som vi har lagt i vagnen, säger Vuorimies.

Matsvinnsskåpet är ett säkert och bra alternativ

Det finns också många i Finland som livnär sig på matsvinn. I vissa butiker finns det möjlighet att efter stängningsdags hämta mat som annars skulle slängas på grund av att utgångsdatumet närmar sig.
Det finns människor som söker efter mat också på soptippar. Detta är dock inte alltid så hygieniskt. Då är det ett mycket bättre och säkrare alternativ att hämta gratis mat från ett matsvinnsskåp.
– Jag blev glad när jag såg att matsvinnsskåpet genast var tomt i dag på morgonen. Vi hoppas att fler kommer att upptäcka oss och lockas hit snart. Jag brukar tänka på vår idé som en god vän som hämtar mat till en. Man vet inte alltid hur länge sedan maten är köpt, men man vet att det är en god gärning, skrattar Vuorimies.
– Men produkterna kollar vi väldigt noggrant varje morgon och de slängs genast bort när de har blivit gamla. Produkterna förvaras i två olika kylskåp, torrprodukterna förvaras på en hylla och i en skild låda finns det även glutenfria produkter, säger Vuorimies.

Matsvinsskåp framifrån

Matsvinnsskåpet gås igenom varje morgon för att kontrollera att maten inte passerat utgångsdatum. Foto: Lilly Björklund.


 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter