Förflytta dig till innehållet

Efter rättsfallet i Pargas – Arkea kan spjälkas upp i två bolag

Matservering

Det kommunala bolaget Arkea gör skolmaten i Pargas. Foto: Monica Forssell


Beslutet att överlåta matservicen i Pargas till det kommunalt ägda bolaget Arkea gav upphov till ett rättsfall som ännu inte är färdigbehandlat i Marknadsdomstolen.
Lösningen på problemet kan vara att dela Arkea i två bolag, ett som verkar på den fria marknaden och ett som blir en tydligt anknuten enhet till Pargas stad.
Det var 2017 som Pargas köpte 1 000 aktier i Arkea, vilket motsvarar en 0,12 procents ägarandel av bolaget. Meningen var att Arkea skulle ta över matservicen i kommunen.
Serviceavtalet konkurrensutsattes aldrig eftersom staden trodde att det räknas som så kallad in-house-upphandling, det vill säga att ett bolag i stadens ägo sköter tjänsten.

För liten ägarandel för att räknas som in-house

Konkurrens- och konsumentverket (KKV) ansåg dock att avtalet strider mot EU:s bestämmelser och lagen om offentliga upphandlingar.
Arkea bedöms inte vara en anknuten enhet till Pargas stad, och KKV har därför fört staden inför rätta i Marknadsdomstolen. Pargas riskerar böter på upp till 200 000 euro.
Ett sätt att lösa problemet för framtiden kan vara att spjälka upp Arkea i två delar. Den ena, Arkea Oy, blir en upphandlande enhet medan den andra, Kaarea Oy, är en så kallad anknuten enhet.
Efter delningen kan Pargas stad köpa aktier i Kaarea. Arkea kan då delta i andra upphandlingar på den fria marknaden, medan Kaarea producerar tjänster för delägarna.
­– Rättsfallet handlar delvis om att Pargas inte äger en tillräckligt stor andel i Arkea för att det ska räknas som ett in-house-köp. Bolaget har ändå tagit till åtgärder i förväg även om domen inte har fallit, eftersom man inte vill ha ett oklart läge. Delningen påverkar inte rättsprocessen mot det ursprungliga servicevtalet, men man kan hoppas att marknadsdomstolen ser det som en förmildrande omständighet att man nu försöker rätta till felen, säger Pargas stadsjurist Monica Avellan.
För att serviceavtalet ska räknas som in-house krävs en större ägarandel i Kaarea.
Stadsstyrelsen föreslås därför godkänna aktieköp på upp till 180 000 euro under ett extrainsatt styrelsemöte på måndag. Det ger en ägarandel på 10,47 procent. Arkea Oy beslutar om bolagsdelning den 23 november.

Bakgrund

Pargas stad beslöt den sjätte juni i fjol att överlåta sin matserviceverksamhet till det kommunalt ägda bolaget Arkea. Staden köpte samtidigt 1 000 aktier i Arkea, vilket motsvarar en 0,12 procents ägarandel av bolaget.
I samband med överlåtelsen av stadens egen affärsverksamhet till det nya bolaget undertecknade staden ett sjuårigt avtal med Arkea plus en optionsperiod på två år.
Avtalet har värderats till omkring 20 miljoner euro.
KKV har dragit Pargas stad inför marknadsdomstolen och yrkar på 200 000 euros böter.
Åbo stad äger 98,5 procent eller 789 389 aktier i Arkea. Näst största ägare är Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt med 8 010 aktier. Övriga minoritetsägare är bland annat Pargas, Salo och Pemar med tusen aktier samt Nystad med 500 aktier.

LÄS OCKSÅ:

Pargas Arkea-affär väntas bli prejudikat

Pargas Arkea-affär från i somras under Konkurrens- och konsumentverkets lupp

Pargas såg ingen orsak ifrågasätta Arkea-avtalet

Dela artikeln

En kommentar: “Efter rättsfallet i Pargas – Arkea kan spjälkas upp i två bolag

  1. Tom Rajakangas skrev

    Pargas Stad nya strategi är att vara en mer vänlig och öppen stad för företag och företagande. Arkea affären strider starkt mot strategin. Nu skall det i all hast bildas ett nytt bolag som staden äger, och som gömmer Avellans fel som gjorts i den första Arkea köpet, och som är emot öppen och fri marknad. Varför kan ej maten konkurrensutsättas som allt annat? Är man rädd att någon gör det bättre? Eller behöver tjänstemännen dessa kommunalt ägda sk företag för att få mötesarvoden och en känsla av inflöde?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *