Efter kritiken: ÅA inför könsneutrala WC-symboler

Könsneutral symbol. Åbo Akademi

Efter ÅU:s rapportering den 16 mars om klagomålen på de könsneutrala toaletterna rättar sig nu Åbo Akademi efter kritiken.

– Med facit i hand kan vi konstatera att det har skett missförstånd under processens gång, skriver rektor Mikko Hupa i ett pressmeddelande.

Då universitetet införde könsneutrala toaletter i höstas valde man att använda sig av traditionella symboler för män och kvinnor, även om ÅA:s jämställdhetskommitté rekommenderat en könsneutral, icke-binär symbol.

Symboler för man och kvinna har använts sedan de könsneutrala toaletterna togs i bruk i höstas. ÅU-foto

Dessutom gjordes också de stora toaletterna med flera bås om till unisextoaletter, trots att kommittén rekommenderat att bara göra om enrumstoaletterna.

Det här fick genusforskaren Panda Eriksson, medlem i jämställdhetskommittén, att reagera. I ÅU uttryckte Eriksson sin besvikelse över att universitetet ger sken av att vara jämställt, trots att ledningen inte beaktat jämställdhetskommitténs önskemål.

Åbo Akademi tar nu i bruk könsneutrala symboler och texten ”WC” på de toaletter som är avsedda för en person.

Större toaletter med flera bås förblir skilda dam- och herrtoaletter.

– Det är beklagligt att frågan om könsneutrala toaletter tagit en negativ vändning, även om avsikten varit att respektera och inkludera alla, oberoende könsidentitet, skriver Hupa i pressmeddelandet.

 

En kommentar

  1. Håhå, har dom inget viktigare att göra på ÅA? Huvudsaken är väl att det finns tillräckligt med toaletter.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*