Dubbelkollar allt inför landskampen


Matchansvarig. Mikael Paulin och PIF hoppas på 400–500 åskådare till lördagens landskamp. Foto: Mikael Heinrichs

Handboll. För första gången på nästan 30 år ska det spelas A-landskamp i Pargas. Finland möter på lördagen Holland.
Från PIF:s sida är Mikael Paulin matchansvarig och han tror att handbollsivern i Pargas syns också i helgen.
– Vi hoppas på 400–500 åskådare. Jag utgår från att vi fyller läktarna och sedan har vi en del ”ringside-platser” nere på plannivå, som främst är tänkt för våra juniorer, säger Paulin.

Efter att ha sett att PIF galant klarar av arrangemangen kring ligamatcherna och att intresset är stort på orten var det Handbollsförbundet som frågade om föreningen vill ordna en landskamp, och svaret var givetvis.
Hur mycket skiljer sig arrangemangen för landskampen jämfört med en vanlig ligamatch?
– Inte så mycket faktiskt. Nationalhymnerna måste vi ha, och Hollands flagga hyr vi av Kuntec i Åbo. Sedan har vi lite flera biljettförsäljare och ordningsvakter, men enligt samma koncept går det.
– I dagens värld är säkerheten så klart viktig, även om vi inte väntar oss hemskt många holländska supportrar.

Speakern, tidtagarna och övriga funktionärer är de samma som när PIF spelar sina hemmamatcher.
– Vi bestämde direkt att det är så vi vill ha det, de som ställer upp frivilligt till vanliga matcherna ska få chansen nu när det är lite större match också. Att vi får ordna en landskamp är en fin merit för att vi jobbat bra.

Även om det är hallarna i Esbo och Sjundeå som gäller när det spelas kvalmatcher tycker Paulin det är roligt att Finland spelar landskamper utanför huvudstadsregionen.
PIUG har allt som allt stått värd för tio landskamper genom tiderna. Förutom Finland–Algeriet för trettio år sedan spelades i december 1983 en del av 21-åriga herrarnas VM där, samt C-seriens VM i april 1990.
– När den nya idrottshallen i Åbo står klar kanske den kunde lämpa sig för handbollslandskamper, men det får Åbo stad fundera på, säger Paulin.

Han väntar sig en tuff match på lördag. Finland kommer till spel med ungefär samma lag som slog Österrike i höstas, och Holland som är högre rankat har också ett bra lag på benen med spelare där nästan alla förtjänar sitt levebröd i den tyska Bundesligan.
Vad återstår ännu att göra inför lördagen?
– Att dubbelkolla alltihopa ännu en gång. Vi har haft en klar planering så jag är inte orolig, men alltid är det värt att kolla en gång extra att man inte glömt nåt.

Finland–Holland i PIUG i Pargas på lördag kl. 17.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*