Dödsdom för kyrkomördaren i Charleston

Den man som sköt ihjäl nio svarta människor i en kyrka i Charleston i USA har dömts till döden. Skotten avfyrades i juni 2015.

22-årige Dylann Roof har erkänt dådet och meddelat att han stöder nazisternas och de vitas övermakt. Han sade att dådet var en hämnd för de brott som svarta har begått mot vita.

Dödsdomen kom på tisdagen. En jury hade tidigare konstaterat Roof skyldig till alla 33 åtalspunkter, bland annat hatbrott med dödlig utgång.

Dödsskjutningen var en av de värsta attackerna mot en kyrka i USA under de senaste åren. Bland offren fanns kyrkans pastor som också satt i senaten i South Carolina. Tre människor i kyrkan överlevde attacken.

Åklagaren Jay Richardson krävde tidigare att juryn dömer Roof till döden för de ”kallblodiga, beräknande och ondsinta” morden. Han betonade att Roof inte har visat någon ånger över vad han har gjort.

Richardson sade att Roof endast är ledsen över att han har förlorat sin frihet samt för det tryck hans föräldrar har utsatts för efter skjutningen. Roofs mamma fick en hjärtattack efter ett vittnesmål.

– Någon måste göra något eftersom svarta dödar vita varje dag, hade Roof sagt i förhören med en FBI-agent.

Roofs försvar har ansett att Roof är mentalt instabil och därmed saknar rättshandlingsförmåga. Domaren var av annan åsikt.

FNB

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*