Förflytta dig till innehållet

Djuren lider inte av turbulensen i Åbo djurskyddsförening

Den här pärlugglan hittades utsvulten i Reso i september. Nu får den mat och omvårdnad i Åbo djurhem. Foto: Timur Yilmaz


En liten pärluggla tittar med stora ögon på ÅU:s fotograf när han tar några bilder. Bakom oss tjattrar några undulater och nymfparakiter.
I en annan del av Åbo djurhem skäller hundarna Olga och Inka som omhändertogs tidigare i höstas efter att deras ägare dött. Nu hoppas de hitta en ny snäll matte eller husse.

De här hundarna har omhändertagits efter att deras ägare dött. Nu söker det ett nytt hem.


Här i djurhemmet på Gamla Tammerforsvägen hittar 100-tals djur årligen en trygg hemvist. Det kan vara bortsprungna hundar och katter, vanvårdade gerbiler eller kaniner som omhändertagits av myndigheterna.
Här finns vilda djur som skadeskjutna fåglar, övergivna rådjurskid och ekorrungar. Till och med mårdhundarna får omvårdnad, säger Åbo djurskyddsförenings sekreterare Britt-Marie Juup.
– Vi gör inte skillnad på djuren, utan tar hand om alla.

Britt-Marie Juup.


Det praktiska arbetet i djurhemmet fördelas mellan Åbo stad och djurskyddsföreningen (se faktaruta). En central roll har också de många frivilligarbetare som regelbundet kommer till djurhemmet för att hjälpa till med de dagliga bestyren och umgås med djuren.
En av dem är Rosaliina Frantti som i ett halvt års tid har besökt djurhemmet i medeltal fyra gånger i veckan. Nu sköter hon om ett par katter.
– Jag leker med dem och klappar dem. Det känns bra när jag ser hur de utvecklas och vänjer sig vid mig. Jag bryr mig inte som vad som har skrivits om föreningen. Jag tänker bara på djurens bästa.

Rosaliina Frantti kommer till djurhemmet fyra gånger i veckan för att umgås med ett par hittekatter.


De frivilliga hjälper också till med att gå ut med hundarna, städa eller sortera bland de många donationer som föreningen får. Och sådana får föreningen fortfarande i mängd och massor. Brottsmisstankarna mot styrelsen verkar inte ha påverkat folks givmildhet, säger Juup.

Turbulensen kring Åbo djurskyddsförening har inte påverkat folks vilja att hjälpa. Föreningen får dagligen ta emot donationer och lagret är fyllt till bristningsgränsen.


– Vi får dagligen in djurmat, leksaker, filtar och handdukar och annat som kan behövas. Det är helt otroligt hur givmilda människorna är och hur välvilligt inställda till djuren många är. Det finns en stor publik som inte vill tro att det är så illa som det har skrivits om oss.
Hur har turbulensen påverkat medlemsantalet som i dag ligger kring 1 500?
– Underligt lite. Det rör sig om 10–15 personer som skrivit ut sig ur föreningen.
– En del har gjort det på grund av praktiska orsaker som att de flyttat och några har slutat för att de vill ta avstånd från föreningen. Men samtidigt får vi varje vecka nya medlemmar.

Djuren lider inte av brottsmisstankarna mot Åbo djurskyddsförenings styrelse.


Men Juup sticker inte under stol med att det senaste året har varit jobbigt. I samband med fjolårets insamling av djurmat vid Citymarketbutikerna i Åbo fick frivilligarbetarna höra en del gliringar och stundvis kan också de anställda vid djurhemmet få höra någon kritisk kommentar.
– Visst har det varit tråkigt och den här uppståndelsen har påverkat oss som jobbar med det här. Vi börjar vara ganska slut. Men det får inte påverka djuren, utan för dem fortsätter allt som förut.
LÄS OCKSÅ: Delar av Åbo djurskyddsförenings styrelse avgår
 

FAKTA

Åbo djurhem

 

En kommun har skyldighet att i 15 dygn ta hand om ett bortsprunget eller omhändertaget djur. Efter det kan djuret säljas, adopteras eller avlivas.
På den 16:e dagen övergår djuret i Åbo djurskyddsförenings ägo. Föreningen kan då starta en adoptionsprocess.
Djurhemmet tar årligen emot cirka 350 hundar, 600–800 katter, 100 mindre sällskapsdjur och 200–500 vilda djur.
Åbo stad har tre heltidsanställda i djurhemmet. Djurskyddsföreningen har två anställda plus en del praktikanter.
Åbo djurhem tar hand om djur från 14 kommuner i Åboregionen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter