Det var verkligen på tiden! – Så låter kommentarerna om den första finlandssvenska akademiledamoten

Ja, jag vill läsa mer!

* Kampanjpris 1€ första månaden, därefter ordinarie pris 17,95€
Redan använt kampanjen? Beställ här istället
Redan prenumerant?
Logga in

2 Kommentarer

  1. Tack för kommentaren. Du har rätt i att det funnits några finlandssvenskar med i akademien efter dess grundande 1786. Men det var före Finland och Sverige separerade år 1809 och som Lindqvist skriver var det då som Svenska Akademien förlorade sitt finlandssvenska tillskott. Så när man nu talar om den första finlandssvensken som blev invald syftar man på tiden då Finland inte längre var en del av Sverige.

  2. Tua Forsström är inte den första finlandssvenska akademiledamoten, snarare den sjunde eller åttonde, beroende hur man räknar. Herman Lindqvist skrev om de finlandssvenska ledamöterna för några år sedan i Aftonbladet. Jag har skrivit till Hufvudstadsbladet, men där verkar inget intresse finnas för saken. Kanske hos er på Åbo underrättelser?
    Här är länk till Lindqvists artikel: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/p6Mgxj/slapp-in-finlandssvenskar-igen-i-svenska-akademien

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*