Förflytta dig till innehållet

Det svenska i Finland ska synas på Wikipedia — ny förening ska se till att det sker

En webbsida med karta över Finland.

Svenska kulturfonden, Konstsamfundet och Svenska folkskolans vänner vill även uppmuntra finlandssvenska föreningar, organisationer och eldsjälar att bidra till innehållet om Svenskfinland på Wikipedia.


Det finns mycket information på svenska på Wikipedia, men samtidigt stora luckor i informationen om det svenska i Finland.

Därför har Svenska kulturfonden, Konstsamfundet och Svenska folkskolans vänner, SFV, beviljat den nya föreningen Projekt Fredrika ett bidrag på sammanlagt 100 000 euro för att förbättra informationen om det svenska i Finland på Wikipedia.
— Wikipedia är en av världens mest använda informationskällor. Vi vill att det svenska i Finland syns tydligare här, både på svenska och på andra språk, säger Lina Winqvist, innehållschef för föreningen Projekt Fredrika, i ett pressmeddelande.
Enligt Projekt Fredrika borde det finnas fler artiklar om personer, orter och fenomen som är viktiga för det svenska i Finland. Samtidigt ska man också granska att informationen som redan finns är korrekt. Det ska även bli lättare att uppdatera och komplettera information som redan finns där.

Bidra med information

Svenska kulturfonden, Konstsamfundet och Svenska folkskolans vänner vill även uppmuntra finlandssvenska föreningar, organisationer och eldsjälar att bidra till innehållet om Svenskfinland på Wikipedia.
— För SFV är det viktigt att den digitala bilden av Svenskfinland på Wikipedia är så demokratisk, korrekt och omfattande som möjligt. Genom projektet garanteras tillgången till bättre källmaterial på nätet och på sikt ökar det kunskapen om det svenska i Finland, säger Johan Aura SFV:s kanslichef i pressmeddelandet.
Svenska kulturfonden har beviljat föreningen Projekt Fredrika ett bidrag på 50 000 euro. Föreningen Konstsamfundet bidrar med 30 000 euro och Svenska folkskolans vänner med 20 000 euro.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter