Förflytta dig till innehållet

Det går att försvara sanningen utan att kränka andra

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Diskussionen kring yttrandefrihet har gått het den senaste tiden. Yttrandefrihet hör till de grundläggande mänskliga rättigheter som tryggar möjligheten att föra fram åsikter utan begränsningar eller censur. Yttrandefrihet är en av grundpelarna i vårt samhälle och demokratin. Men var går gränsen för vad som är acceptabelt att säga?
Yttrandefrihet är inte en helt obegränsad rättighet. De människor som orden kan rikta sig mot har också rättigheter som samhället måste skydda. Personer eller grupper som kränker andras rättigheter med sina ord ska inte få använda yttrandefrihet som ursäkt. Trots att vi har rätt att säga vad som helst, förutom det som är olagligt, måste vi inse att vi själv bär ansvaret över våra ord och handlingar. En riksdagsledamot som i plenum gör sig skyldig till hets mot folkgrupp med sina ordval måste bära ansvar för sina ord.
Ett öppet och inkluderande samhälle där alla människor kan känna sig trygga och ha jämlika möjligheter att växa och utvecklas är en av grunderna i vårt land. Vi behöver yttrandefrihet för att tala öppet om svåra saker, som att synliggöra maktmissbruk och utsatta människors förhållanden. Samtidigt kretsar diskussionen i dag främst kring förtryck. Hur kan diskussionen styras från att folk försvarar sin rätt att kränka andra till yttrandefrihetens primära syfte att genuint utveckla samhället? Vi måste klara av att försvara sanningen och demokratin utan att kränka någon annans rättigheter.
Anna Oksanen
Styrelsemedlem, Svensk Ungdom i Åboland
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter